AKTUELNO

U ovoj borbij je važna obučenost stručnjaka, dobra obuka i baza stručnjaka, kao i dobra kordinacija nadležnih organa.

Organizacija proizvođača fongorama Srbije i unija diskografa Srbije podržali su Vladin predlog izmene i dopune Zakona o autorskim i srodnim pravima. Organizacije su u proteklom periodu organizovale niz panela, s ciljem da se kreira ambijent u kojem autori štite svoja prava i imaju adekvatnu naknadu.

Izmenama i dopunama zakona o autorskimi srodim pravima napravljen je krupan korak koji je Srbiju stavio rame uz rame sa evropskim pravnim tekovinama za šta su se u prethodnom peridu zalagale Organizacije proizvođača fonograma Srbije i Unija diskografa Srbije, a takav korak nadelžni vide kao potencijalno stavljanje tačke na pregovaračko poglavlje 7.

Direktor zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić kaže da postoji deset dirkektiva, i Nacrt koji je sada u Skupštinskoj procedure je sada usklađen sa osam.

- Evropska komisija je dala saglasnost na te izmene i dopune predložili i da će se na martovskom zasedanju usvojiti – objasnio je Marić i ističe da u kreativnoj industriji Srbije muzičkoj, IT, filmu i radio-difuzije radi više od 110 hiljada ljudi i najveći problem sa kojima se uvek suičavaju su piraterija i krivotvorenje koje nanose veliku štetu kako privredi tako i industriji.

- Tipičan primer autorskog dela je knjiga, muzičko delo, emisija i sve su to primeri intelektualne svojine. Da bi kreativne industrije mogle da žive i da se razviju mi moramo da imamo moderan i dobar evropski zakon – objašnajva Marić.

U ovoj borbij je važna obučenost stručnjaka, dobra obuka i baza stručnjaka, kao i dobra kordinacija nadležnih organa.

#Autor

'