AKTUELNO

Na pruzi u blizini Niša, gde je rano jutros iskliznulo pet vagon-cisterni tovarenih fosfornom kiselinom, nije došlo do curenja i nema nikakve opasnosti po ljude, izjavio je direktor sektora za saobraćajne poslove u Infrastrukturi železnice Srbije Dejan Đorđević.

- Tom prilikom nije došlo do oštećenja vagon-cisterni niti do curenja materije iz njih, to znači da na mestu događaja ne postoji nikakva opasnost niti po stanovništvo niti po životnu sredinu - rekao je Đorđević.

Između železničkih stanica Matejevac i Svrljig, na pruzi Niš - Zaječar noćas u 00.35 sati, iskliznulo je pet vagon-cisterni tovarenih fosfornom kiselinom.

Tom prilikom cisterne su delimično iskliznule sa koloseka, sa po jednom osovinom i nisu se prevrnule.

Foto: TvPink Printscreen

Reč je o cisternama koje su se nalazile u sredini teretnog voza broj 52792, prevoznika "Srbija Kargo", koji je saobraćao iz Prahova za Šabac.

Đorđević je kazao da su ekipe železnice izašle teren i da je već oko četiru sata jutos počelo otklanjanje posledica tog vanrednog događaja.

Očekuje se da će saobraćaj na tom delu pruge ponovo biti uspostavljen u narednih 24 sata.

- Merenjem geometrije koloseka na licu mestu je utvrđeno da uzrok vanrednog događaja nije stanje železničke infrastrukture, posebno što je upravo ta deonica sanirana 2018.godine. Istražna komisija je na licu mesta i ona će utvrditi konačan uzrok tog vanrednog događaja - rekao je Đorđević.

#Cisterna

#Niš

'