AKTUELNO

Inspekcije rada obavile su više od 70.000 nadzora u prošloj godini, a oko 24.000 radnika koji su ranije radili na crno, dobilo je regularno zaposlenje, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, i naveo da je to rezultat projekta ''Reci ne radu na crno'' koji je Srbija sprovela uz podršku Norveške.

Đorđević je, u Aleksincu gde je prisustvovao predstavljanju projekta "Norveška za vas-Srbija", rekao da je dolaskom u Ministarstvo rada 'nasledio' nekoliko projekata koji su sprovođeni s Norveškom, a da je u međuvremenu pokrenut vrlo bitan projekat jačanja kapaciteta inspektorata rada.

- Inpekcija rada je za godinu dana koliko radimo norveški projekat, sa istim kapacitetima kao ranije uspela da obavi 31 odsto više inspekcija nego što je bilo u rekordnoj 2017. godini, tako da je broj inspekcijskih nadžora povećan sa 53.000 na nešto više od 70.000 inspekcijskih nadzora - rekao je Đorđević.

On je naveo da je saradnja s Norveškom u projektu "Reci ne radu na crno" doprinela boljoj kontroli države u oblasti rada, zaštiti radničkih prava i većoj naplati kroz kažnjavanje poslodavaca.

- Nije bilo krucijalno samo da daju novac, nego to što su bili prisutni, a to nas je teralo da radimo više i bolje da bismo opravdali novac koji smo dobili. To smo i uradili, a to je višestruka korist za državu - istakao je Đorđević.

Kako je rekao, Srbiji su skandinsvske zemlje uzor u mnogim oblastima, kao što su rodna ravnopravnost, diskriminacija i briga o najranjivijim kategorijama, sistem socijalnih karata...

Đorđevic je naglasio da Srbija treba da uči od Norvežana kada je reč o kontroli nad javnim finansijama i izrazio je zahvalnost norveškoj ambasadi na sprovođenju projekta "Norveška za vas - Srbija" koji će doprineti razvoju nerazvijenih područja u Srbiji.

#Inspekcija

#Norveška

#Zoran Đorđević

'