AKTUELNO

U SAD čitavi gradovi su pod ledom. Polarne temperature koje padaju i ispod minus 50 stepeni celzijua, odnose i ljudske živote. U Australiji temperature u plus 50, život usporen, a životinje umiru od toplote.

Prof. dr Vladimir Đurđević, sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, rekao je da će ovakve promene biti sve češće.

- Ovu oblast u Americi, u kojoj je izmereno minus 35 stepeni, sa subjektivnim osećajem od minus 50, u toku vikenda očekuje plus deset stepeni, tako da će oni imati još jedan burni skok. Promene koje se trenutno dešavaju na planeti Zemlji uzimaju sve više maha i dolazi do intenziviranja svih ekstrema. Od toplotnih talasa, preko suša, požara, pa do toga da imamo i veoma hladno vreme kao što je ledeni talas u Americi -  Đurđević.

Kako kaže, ledeni talas u Americi povezan je sa količinom leda na severnom polu, i dodaje da smanjena količina leda dovodi do toga da se polarni vorteks raspadne na ovakav način.

- Stvari su povezane i generalno promena klime pokazuje da će ona biti u budućnosti intenzivirana u ekstremima. I to je nešto što ćemo nastaviti da gledamo i u budućnosti - rekao je Đurđević.

Foto: TvPink Printscreen

Prof. dr Jugoslav Nikolić,  rekao je da se vremenske nepogode ne mogu sprečiti i da ono što čovek radi jeste napor da eventualne posledice svede na najmanju moguću meru.

- Vorteks je jednostavno reč koja označava vrtlog, ono što je interesantno u primarnom značenju označava nešto pozitivno, vrtlog pozitivne energije u nekoj drugoj dimenziji. Međutim, u atmosferi imamo zbog rotacije zemlje i različitog zagrevanja polova i ekvatora, imamo stvaranje tih sila koje uslovljavaju takozvanu opštu cirkulaciju atmosfere, od zapada prma istoku - rekao je Nikolić.

Kako kaže, zbog takve cirkulacije imamo i ovaj vorteks iznad polova, i dodaje da je to polje niskog vazdušnog pritiska.

- Umesto tog strujanja od zapada prema istoku, uspostavi se strujanje sever - jug i to je sada situacija u SAD - rekao je Nikolić.

Đorđević je rekao da postoje predznaci da će se to dogoditi, i kako kaže, što su fenomeni veći mogu se lakše predvideti.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovaj fenomen jeste neka vrsta negativne anomalije na koje ne mogu da odgovore. Nisu baš navikli na toliki minus - rekao je Đorđević.

Nikolić je rekao da kada je u pitanju klima, ova epizoda nije dokaz o promeni klime, kako kaže, promene postoje, ali jedna ovakva pojava ne znači da se klima ponovo menja.

- Hladan vazduh će se zadržati još neko vreme na teritoriji Amerike, do nas teško da može da dođe, ali u Evropi mi imamo hladan talas na severu Skandinavije, ali nisu tako niske temperature. Može se desiti ovo izlivanje i prema evropskom kontinentu, ali za ovu godinu nemamo prognoze koje bi to nagoveštavale - rekao je Nikolić.

#Klima

#Srbija

#promena

'