AKTUELNO

Oko 1.000 migranata i dalje boravi u centru Beograda na otvorenom - u barakama, parkovima i javnim garažama.

Smešteni u hladnim mračnim prostorijama hangara ispred beogradske železničke stanice, migranti dane provode ispred vatre pokušavajući da se zagreju.

Uprkos hladnoći oni ne žele da se smeste u neki od centara, jer se plaše da će se udaljiti od severne granice preko koje bi što pre stigli u evropu ili da će biti deportovani.

Jedan od njih je Bilal (17) iz Avganistana kojem je, kako kaže, krajnja destinacija Velika Britanija.

- U Beogradu sam već dva meseca, osim pomoći koju dobijamo od novca koji smo poneli od kuće, često kupujemo hranu, treba nam adekvatna odeća i obuća. Potrebni su nam ćebad, odeća i obuća - rekao je on.

Komesarijat za izbeglice apeluje na migrante da zbog zime odu u neki od centara

Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice apelovao je na migrante koji se nalaze na otvorenom da utočište nađu u nekom od prihvatnih ili centara za azil.

Po Miškovićevim rečima, apel je poslušalo oko 400 njih i oni su sada smešteni po centrima u Srbiji.

Foto: Tanjug

Najveći broj izbeglica koje su trenutno u hangarima iza beogradske železničke stanice potražili spas od hladnoće i dalje ne žele da budu upućeni u neki od centara.

Kažu, plaše se da će biti upućeni u Preševo ili na granicu sa Bugarskom, odakle će, kako navode, nelegalno biti deportovani, ali ne žele ni da se udaljavaju od severne granice preko koje bi što pre u Evropu.

Kažu i da su im trenutno najpotrebniji adekvatna obuća i odeća, kao i ćebad.

Treba im i adekvatna odeća i obuća, a ne mogu da je priušte sami, jer su, kako kaže, cene previsoke.

Foto: Tanjug

U Komsarijatu tvrde da uprkos tome što su trenutni kapaciteti svih centara u 15-tak lokalnih samouprava širom Srbije (oko 6. 000 mesta) gotovo popunjeni, niko od migranata ko se prijavi neće ostati napolju.

S. M./Č.N.

#Migranti

#Pomoć

#Srbija

'