AKTUELNO

Od naredne školske godine učenike drugog i šestog razreda čeka manje lektire i manje književnih dela za obradu, a novina je da će veliki broj časova biti posvećen razvijanju jezičke i kulture pisanja, u šta spada i obrađivanje emotikona.

Lol, giga i haos

Zamenica direktora ZUOV-a Dejana Milijić Subić naglasila je da će veliki broj časova srpskog jezika u šestom razredu biti posvećen jezičkoj kulturi i kulturi pisanja.

- Imamo jasan problem, a to nije problem samo kod nas već svuda u svetu gde internet caruje, a to je ograničen jezički izraz. Veliki broj časova biće posvećen razvijanju jezičke kulture i kulture pisanja, obrađavanja emotikona pravim rečima - istakla je Milijić.

Foto: Pixabay.com

Dodaje da više nije dovoljno reći da je nešto "lol" ili "giga", "haos", nego je potrebno rečima objasniti šta je doživljaj koji stoji iza toga.

- Naravno, vi nemate takav sadržaj u programu, ali jedan od ishoda pokriva tu oblast, razvoj govornih veština kod učenika - pojasnila je ona.

Lektira

U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) kažu da učitelji i nastavnici sada imaju dovoljno vremena da sa učenicima dobro obrade neko književno delo, a ne da preko njega samo "pretrče".

Za učenike šestog razreda ukupan broj književna dela - lektire (osnovni i dodatni spisak književnih dela), smanjen je sa 41 na 31 književno delo.

Foto: Tanjug

- Program u šestom razredu ima 144 časa i mi moramo voditi računa da smanjimo broj tekstova kako bi se poboljšao kvalitet obrade. Naravno, dela su različitog obima, negde je u pitanju samo pesma, negde roman. Sada nastavnici imaju dovoljno vremena da se dobro obradi neko književno delo, a ne da se samo pretrči - rekla je Milijić Subić.

Ona pojašnjava da nacionalni korpus književnih dela nije menjan, ali da je bilo izmena u izbornom programu.

Ostala je u programu epska narodna poezija, tekstovi Đure Jakšića, Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Alekse Šantića, Milovana Danojlića, Sergeja Jesenjina, Ive Andrića.

Nastavnicima i učenicima je ostavljeno da izaberu da li će obrađivati delo Isidore Sekulić "Bure" ili Branka Ćopića "Čudesna sprava".

Uvodi se slovenska mitologija - Vesne Aleksić "Kaljavi konj", a novi sadržaji su i naučno-popularna dela "Enciklopedija loših đaka, buntovnika i ostalih genijalaca", Grozdana Olujuć "Bili su deca kao i ti".

Foto: Tanjug

Kao obavezna lektira ostala su dela "Orlovi rano lete" Branka Ćopića i "Dečaci Pavlove ulice" Ferenca Molnara.

Milijić Subić kaže da je dopunski izbor književnih dela veliki, ima 14 ponuđenih naslova, a za obradu se biraju samo tri.

Milijić Subić kaže da je dopunski izbor književnih dela veliki, ima 14 ponuđenih naslova, a za obradu se biraju samo tri.

U dopunskom izboru su Dobrica Erić, Branislav Petrović, "Izbor iz antologije pesama za decu" Vladimira Stojiljkovića, "Kroz pustinju i prašumu" Henrika Sjenkjeviča, "Beli očnjak" Džeka Londona...

Za učenike drugog razreda nacionalni korpus književnih dela koja će se obrađivati nije se značajno promenio, obrađuju se i dalje dela Dragan Lukića, Duška Radovića, Vojislava Ilića, Branka Ćopića, Desanke Maksimović, Ljubivoja Ršumovića...

- Čitanje u nastavcima je vrlo važno, budući da nove generacije imaju problem sa pamćenjem dužih narativnih celina. To je šamar digitalizacije. Ta veština pamćenja je proces koji mora da se uvežbava - istakla je zamenica direktora ZUOV-a.

Novina je uvođenje svetskih dela kao što su "Svitac traži prijatelja" - Su Ju Đina, "Kad dedica ne zna da priča priče" Đanija Rodarija.

Usvojen je i objavljen i potpuno novi program srpskog jezika kao nematernjeg za pripadnike nacionalnih manjina.

Učenici koji žive na severu Vojvodine gde je homogena mađarska manjina, kao i u Preševu, Bujanovcu, Medveđi gde je homogena albanska manjina, ne znaju srpski jezik.

- Morali smo da primenimo jedan novi sistem a to je da manjine srpski jezik uče kao strani jezik. To jeste paradoksalno, jer oni su državljani Srbije, ali srpski jezik jeste za njih strani jezik - zaključila je Milijić Subić.

#Lektira

#deca

#knjiga

#škola

'