AKTUELNO

Sistem mora da se uredi, pokidane niti moraju da se povežu, rekao je ministar prosvete.

Profesori su nosioci reformi i njihov ugled i status možemo i moramo da promenimo, a to činimo zajedno sa sindikatima, rekao je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On kaže da je u završnoj fazi izrada svih zakona, da su u izradu bili uključeni i sindikati, a da tokom janura sledi javna rasprava.

- Ovo je lenj, inertan sistem koji treba pokrenuti i zato treba puno vremena i treba ga pokrenuti sa svih pozicija. Ništa ne dobijamo ako smo pažnju posvetili samo na osnovnu školu, fakultete, univerzitete, predškolske ustanove. Sve treda da krene istovremeno - rekao je ministar.

Upitan da li očekuje "mir sa sindikatima", ministar je rekao da on nije neko "ko seje nevolje i pravi paniku", da ne može unapred da kaže šta će biti ili neće, ali da nevolje on neće proizvoditi.

- Opet neću ni lažno uljuljkivati. Ja sam neko ko zna da rešava probleme. Roditelji i učenici već mogu da vide boljitak čim vide red u školi, mogu da vide boljitak jer uvodimo informatiku, sport u školama - kaže Šarčević.

Govoreći o uvođenju uniformi u škole, ministar kaže da je u toku obrada anketi, ali da očekuje da će većina pristati na uniforme.

- Svako mora da shvati da je to jedan od segmenta reda u školi, a škola je veliki mozaik. Red je da vam ne zvone mobilni telefoni na času, da dolazite pristojno obučeni. Svaki kamenčić mozaika mora da se vrati na svoje mesto - precizira Šarčević.

Šta je uloga roditelja, kako kaže, rešiće zakon, koji će podići stepen i odgovornosti i prava roditelja.

J. Stanković

#Ministarstvo prosvete | nauke i tehnološkog razvoja

#Mladen Šarčević

#ministar prosvete

'