AKTUELNO

U narednim danima očekuje se formiranje novog leda na rekama.

Ledolomac "Greben" biće u stanju pripravnosti kod mesta Sokolovac kod Golupca kako bi obezbedio da Dunav razbijeni led odnese nizvodno ka akumulaciji Đerdap.

Prema najavljenoj prognozi u naredna dva dana se očekuje formiranje novih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda.

Od 30 do 60 odsto površine Dunava, od Bezdana do Zemuna, pokriva ploveći led, dok je kod Pančeva i Velikog Gradišta površina potpuno zaleđena.

Na Savi zbog niskog vodostaja priobalni i ploveći led pokriva od 20 do 80 odsto, dok su Tisa i banatski vodotoci potpuno zaleđeni. Na Velikoj Moravi oko 60 odsto pokriva led, dok je na Južnoj Moravi to oko 40 odsto.

Redovna odbrana od leda je proglašena na Dunavu od Mađarske granice do Bačke Palanke, kod Golupca i Velikog Gradišta, u Beogradu kod Zemuna i Novog Beograda, na Savi od granice sa Hrvatskom do Hrtkovaca, na slivu Save.

Vanredna odbrana od leda je proglašena na Velikoj Moravi u zoni i nizvodno od Ljubičevskog mosta, kod Smedereva i u zoni Žabarskog mosta.

S. M.

#Dunav

#Led

#Ledolomac

#Reka

'