AKTUELNO

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova nedavno je uhapšen.

Nakon što je juče poslala deo dokumentacije francuskim pravosudnim organima, Srbija će u najskorije vreme uputiti i zahtev za izručenje lidera opozicione Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg haškog optuženika Ramuša Haradinaja.

- Juče je poslata osnovna sudska dokumentacija da je slučaj i dalje aktivan u Srbiji. Među dokumentima se, između ostalog, nalazi i rešenje o pokretanju istrage, izdavanju poternice... Zahtev za izručenje će biti poslat što skorije - kažu u Ministarstvu pravde.

Procedura je takva da Srbija Francuskoj šalje zahtev za ekstradiciju, a sud o njoj odlučuje. Haradinaj će i taj zahtev i tu odluku morati da sačeka u pritvoru. Koliko će ta procedura trajati zavisi od zemlje u kojoj je uhapšen, ali srpska strana očekuje da će se to vrlo brzo desiti.

Ramuš Haradinaj će u francuskom pritvoru provesti najmanje 18 dana, a njegovo dalje zadržavanje zavisiće od odluke francuskog suda, koji će postupati u skladu sa svojim krivičnim normama i odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

N. Petričević

#Francuska

#Hapšenje

#Ramuš Haradinaj

#Srbija

'