AKTUELNO

Mnogo je dezintegracionih sila pokušavalo da Vojvodinu i u proteklih 100 godina odvoji od Srbije, ali se pokazalo da je to uzalud, rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i istako da je pokrajina čvrsto srasla s drugim delovima svoje matice, te da i dalje postoji i u budućnost gleda jedino i isključivo kao neodvojivi deo Republike Srbije.

Podsetivši na tekst odluke o prisajedinjenju 1918. koji glasi: "Priključujemo se Kraljevini Srbiji, koja jemči slobodu, ravnopravnost i napredak u svakom pravcu, ne samo Srbima, već i svim slovenskim i neslovenskim narodima koji sa nama žive", Mirović je kazao da je ta odluka, koju je jednoglasno usvojilo 757 poslanika, Srba, Bunjevaca, Mađara, Rusina..., na Velikoj narodnoj skupštini održanoj u Novom Sadu 1918. godine na današnji dan, definitivno preusmerila tok istorije na ovim prostorima.

Mirović je na svečanoj akademiji u Novom Sadu povodom proslave 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji kazao da je ta jedna rečenica bila sveobuhvatan politički program i proglas o načelima koja su vodila velike ljude, koji su donosili velikeo odluke - načela slobode, ravnopravnosti, zajedništva i prosperiteta za sve.

- Sloboda koja je tada stigla nije bila samo rezultat pobedonosnog hoda srpske vojske ovenčane slavom pobednika i pravednika u Velikom ratu. Njena veličanstvena pobeda i velike žrtve samo su stvorile političke uslove za demokratsku sublimaciju duge viševekovne borbe, takođe plaćene velikim žrtvama, borbe čiji simbol je bio i ostao Svetozar Miletić - kazao je Mirović.

Ističe da se zato 25. novembar 1918. godine može označiti kao dan u kojima su se ostvarili snovi.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Danas kada obeležavamo 100 godina od odluke o prisajedinjenju, za mene ključno pitanje glasi da li je vek koji je prošao potvrdio ispravnost i, što je još važnije, ostvarenje načela u toj odluci sažete. Duboko verujem da jeste, sloboda koja je tada izvojevana prolazila je kroz ogromna iskušenja, ali je sačuvana i kao realni okvir u kojem mogu da se ostvare i druga načela - naveo je Mirović i istakao da iskušenja nije bilo lišeno ni načelo zajedništva.

On je istakao da je načelo ravnopravnosti potvrđeno u skladu nacionalnih, profesionalnih i kulturoloških različitosti koje u pokrajini vladaju i danas, iz čega je prirodno proisteklo i načelo prosperiteta.

- Upravo je u Srbiji Vojvodina svoju privredu, ekonomiju uopšte, izdigla na nezamisliv nivo, a novosadski Univerzitet postao je obrazovna institucija relevantna u globalnim okvirima - dodao je Mirović.

Istakao je da je budućnost pokrajine u slobodi i miru, ravnopravnosti i zajedništvu i bržem ekonomskom razvoju i još jačoj i intenzivnijoj saradnji i povezivanju s pokrajinama, regionama i oblastima širom Evrope i sveta, kao i jačanju nacionalnih institucija, koje imaju sedište u Vojvodini, ali i regionalnih.

- I najzad, u apsolutnoj ravnopravnosti svih koji u pokrajini žive i u neraskidivom zajedništvu sa drugim delovima naše zemlje, koje niko i nikada ne može i neće narušiti. Pravi uzori kako se za to bori su upravo oni koji su pre 100 godina doneli odluku o prisajedinjenju - zaključio je Mirović.

#Igor Mirović

#Srbija

#Vojvodina

'