AKTUELNO

Oprezno u grejnoj sezoni!

Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno spasilačke jedinice Beograd kaže da je najopasniji deo sezone njen sami početak i meseci novembar i decembar.

- Vatrogasci Beograda su tokom vikenda imali preko 50 intervencija sa velikim materijalnim štetama. Najgore od svega je što smo imali povređenih i jedan izgubljeni život - kaže Majstorović.

Kada je reč o požaru koji je pre dve noći zahvatio stan u Gandijevoj ulici i u kojem je poginuo stanar B. M. (63) Majstorović kaže da se Vatrogasno spasilačka jedinica ne bavi uzrocima požara, a da je u svakom slučaju tragedija velika.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naše ekipe su na mesto događaja stigle za sedam minuta, a da li neko prijavi požar sa nekoliko minuta zakašnjenja je subjektivno - kaže Majstorović za Pink.

Dodaje da je važno brzo dojaviti požar, ali i to da se vatrogascima obezbedi prilaz objektu u čemu ih često ometaju vozila parkirana ispred samih ulaza.

- Parkirana vozila prave problem i putničkim vozilima, a kamoli vatrogasnim kolima - objašnjava Majstorović.

Foto: TV Pink Printscreen

U Srbiji ima preko tri i po miliona stambenih jedinica, od čega je za rekonstrukciju zrelo preko milion i po, kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije. Svi veliki objekti moraju imati projekat protivpožarne zaštite bez čega se ne može dobiti upotrebna dozvola.

- Najveći problem je što mnoge zgrade imaju instalacije presvučene plastikom. Plastika se vremenom okameni, što je veliki uzrok požara - kaže Rodić.

Foto: TV Pink Printscreen

Majstorović kaže da vatrogasci Beograda kroz akcije i javne vežbe pokušavaju da edukuju stanare.

- Poražavajuće je da građani u jako malom broju prisustvuju ovim vežbama, a onda kada se desi nešto nalik požaru u Gandijevoj, ne znaju kako da odreaguju na adekvatan način - kaže Majstorović.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Požar

#Vatrogasci

'