AKTUELNO

Grad Beograd spreman je da dočeka i jači sneg od ovog koji je jutros pao u prestonici, ističe zamenik gradonačelnika. Dodaje da su spremni kamioni, zalihe soli, ali i toplane.

Beograd je jutros osvanuo u belom pokrivaču, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je grad očekivao sneg i da je trenutno na ulici 30 kamiona.

- U drugom smo stepenu pripravnosti. Imamo šest kamiona koji pokrivaju republičke puteve i održavamo oko 2.500 kilometara puta na teritoriji Beograda, od čega su oko 1.800 km ulice prvog prioriteta. U punoj pripravnosti imamo preko 124 vozila na terenu, a ovaj sneg neće ostati duže pa nema potrebe za punim kapacitetima. Trenutno imamo spremnih oko 6.500 tona soli, a kapacitet nam je 20.000. Spremna je i so za distribuciju građanima preko mesnih zajednica - kaže Vesić.

Dodaje da se sneg očekuje i sutra, ali da se on ipak neće zadržati.

Kaže da toplane rade i da se greje oko 17 miliona metara kvadratnih stambenog i četiri miliona metara kvadratnih poslovnog prostora.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ove godine smo sa grejanjem počeli 15. oktobra, s tim što je bilo dosta lepih i toplih dana. Potpuno smo spremni, toplane nemaju dugovanja i spremne su za rad, što je potvrdio i ministar Antić - kaže zamenik gradonačelnika za Pink.

Potrebe za novim toplanama, kaže, nema, ali se radi na modernizaciji starih, pa i uvođenju pare iz TENT-a.

Zamenik gradonačelnika najavio je da ove nedelje počinje rekonstrukcija Karađorđeve ulice od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave.

- Biće urađen i sam kej, koji će izgledati kao Sava promenada. Imaćemo od Beogradske tvrđave do Gazele kej na čiji ćemo izgled biti ponosni. Kada je reč o gužvama tokom radova, uvek će jedna traka u Krađorđevoj biti prohodna, pa to neće mnogo poremetiti saobraćaj - kaže Vesić.

Iskopavanja na Trgu republike su gotova, a do srede ćemo znati ostaci koje kapije su pronađeni, rekao je Vesić.

- Već ove nedelje ćemo nastaviti radove, ali ćemo promeniti građevinski projekat kako bi se sačuvali ostaci kapija - kaže Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o spomeniku patrijarhu Pavlu, smatra da je reč o sjajnom umetničkom delu, ali da je postalo uobičajeno da, šta god da se uradi, postoje ljudi koji tvrde da su pametniji i da bi to uradili bolje.

- Postoji procedura za to kako se podiže spomenik i oko toga se uvek pitaju oni koji imaju šta da kažu. Ovo je jedan moderan spomenik koji odiše duhovnošću i skromnošću. Patrijarh Pavle nije bio samo verski poglavar, već i simbol ovog društva, a spomenik je zaslužio još ranije. Oni koji su imali priliku, nisu mu podigli spomenik, ali se danas bune i kritikuju sve što uradi ova vlast - kaže Vesić.

Najavio je i da će u Beogradu biti otvoreno devet montažnih obdaništa, kao i da je doneta odluka da u svakoj firmi koja ima preko 1.000 zaposlenih se otvori jedno "fabričko obdanište", sa čim će se krenuti od 1. januara 2019. godine.

#Beograd

#Goran Vesić

#Sneg

'