AKTUELNO

Otvoren je kol centar za roditelje kojima treba informacija o lečenju dece, a broj je 0 700 333 443, rekao je ministar.

Lek koji je u izuzetno širokoj primeni u Srbiji jer se daje skoro svim pacijentima koji su oboleli od hipertenzije, a sadrži aktivnu suspstancu hidrohlortiazid, može da izazove takozvani nemelanomski rak kože, upozorenje je Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) svim zdravstvenim radnicima u zemlji.

Iz Agencije su savetovali su da pacijenti koji piju taj lek prate sve promene na svojoj koži i odmah obaveste lekara ukoliko primete neuobičajne pojave.

- Neophodno je da pacijenti koji primenjuju taj lek pogledaju dobro kod sebe da li je došlo do nekih promena, tačnije da li su se pojavili neki novi mladeži ili su se postojeći promenili. Ukoliko bilo šta od toga primete treba da se jave lekaru i da se nakon pregelda i analiza konsultuju hoće li nastaviti da koriste taj lek ili ga treba promeniti - rekao je ministar Lončar naglašavajući da to nije jedini lek za tu namenu i da postoje i druge alternative.

- To će se dešavati za svaki lek za koji se pojavi informacija da postoje dokazi da može da izazove nešto. To je nešto što se dešava u Evropi, u celom svetu i mi ćemo nastaviti sa time. Svaki lek ima svoje dobre karakteristike, ali se dešava da ima i onih koje imaju i neku lošu stranu jer im je sastav takav - objašnajva ministar Lončar.

Sindikati zaposlenih u zdravstvu kažu da su zadovoljni najavljenim povećanjem plata i da će na narednom sastanku sa predstavnicima ministarstva biti reči o razlikama u zaradama u okviru zdavstvenog sistema.

Ministar Lončar smatra da je komunikacija ministarstva sa sindikatima je važno.

- Hajde da uradimo nešto da nam ne odlaze zdravstveni radnici, da nam ne odlaze lekari a ni medicinske sestre. Gradimo nove bonice, obnavljamo stare,uzimamo opremu, nikada se više nije ulagalo - naglasio je ministar dodajući da se stalno radi na tome da se plate zdravstvenih radnika povećaju.

- Složili smo se da najveći teret podnose medicinske sestre i rešimo da one budu adevkatno nagrađene. Napravi se nešto da se ispravi nešto što nije bilo ispravljeno decenijama. Njima povećamo plate za 12 odsto, a lekarima 10, a medicinskom osoblju sedam procenata - dodaje ministar dodajući da je država došla u situaciju da može to da priušti, ali da ne treba da se zaboravi da je je nekada bila pred bankrotu. Danas, kako ministar Lončar kaže, to je prošlost zahvaljujući predsedniku Vučiću.

Kako kaže, sve ovo je moguće jer je i privreda “stala na noge”.

Foto: TvPink Printscreen

- Zahvaljujući merema koje su urađenje, pre svega predsedniku Vučiću i Vladi RS, došli smo u tu situaciju, posle situacije kada smo bili pred bankrotom. Plate zavise od toga koliko smo odgovorni, da bi se plate povećavale mora da raste privreda, da radnici više rade, da se grade fabrike, da se uplaćuje više doprinosa - naglasio je ministar dodajući da uprkos tome što je sve krenulo na bolje, nema opuštanja.

- Kako država bude jačala, plate će biti veće - naglasio je ministar Lončar.

"Država obezbeđuje najbolje uslove za lečenje dece"

Ministar je naglasio da će se za 80 odsto povećati iznos novca koji će biti u budžetu odakle će biti sredstva namenja za lečenje dece.

- Preko 206 miliona dinara ćemo povećati ulaganje države u budžetski fond. 138 mališana je otišlo u inostranstvo da se leči i izleči, neki od njih su išli više puta, 246 uzoraka krvi je poslato da se otkrije dijagnoza za neki problem ili bolest. Mi ne idemo ka tome da šaljemo sve više tih uzoraka, već se trudimo da se to uradi ovde. Postoje i deca koja su lečena u Srbiji, a platili smo dolazak stranih stručnjaka zbog njih - naglasio je ministar Lončar, dodajući da se to ne koristi u markentiške svrhe.

Ministar kaže da je država otvorila i kol centar za roditelje kojima treba informacija o lečenju dece , a broj je 0 700 333 443

Kako ministar Lončar kaže država maksimalno ulaže u zdravstvo i poboljšava uslove za rad medicinskom osoblju, renovirani su Klinički centri širom srbije, nedavno je otovren centar za Gama nož, najavljena je izgradnja i Tiršove 2.

- Kako država bude ulagala, gradiće se više. Jedan dečak se spremao na operaciju u Grčkoj, onda smo videli da mi ovde imamo Gama nož koji je bolji. Ne možemo da dodđemo u sitaciju da idemo u inostranstvo da operišemo slepo crevo. Za dve do tri nedelje otvoriće se kompletno novi hiruški blok u Vranju - najavio je ministar, dodajući da država ne ulaže samo u glavni grad već i u sve medicinske centre širom Srbije.

#Televizija Pink

#Zlatibor Lončar

'