AKTUELNO

U muzejima Pomoravskog okruga, u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu, večeras je počela manifestacija Srbije "Muzeji za 10", čiji je cilj da promoviše muzejsku delatnost i da je približi širokim slojevima stanovništva, a trajaće do 19. maja.

U Zavičajnom muzeju u Jagodini manifestacija je počela izložbom "Darovi prošlosti".

Reč je o akviziciji muzeja 2013 - 2019, čiji je koordinator istoričar umetnosti, viši kustos Jasmina Trajkov.

Izložbu je otvorio muzejski savetnik Branislav Cvetković.

U Zavičajnom muzeju u Paraćinu manifestacija je počela danas radionicom za decu pod nazivom "Mali arheolozi", a večeras je upriličena izložba "U ime naroda" Srđana Cvetkovića.

Reč je o multimedijalnoj izložbi o tabu temama: likvidacijama, suđenjima narodnim neprijateljima, Golom otoku i drugim logorima, prinudnom otkupu, kolektivizaciji.

Izložba je imala premijeru 2014. godine u Beogradu, a ovo joj je prvo gostovanje van Beograda, kažu u paraćinskom muzeju.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U Muzeju "Horeum margi Ravno" u Chupriji manifestacija je počela arheološkom radionicom za mlade, a učestovalo je 200 dece.

- Svaki dan će se nešto značajno dešavati do subote, kada će početi Noć muzeja, a najaviće ju, po tradiciji, pucanje iz replike trešnjevog topa Karađorđa Petrovića, svakog sata od počev od 17 časova - rekao je Tanjugu direktor muzeja Novak Novaković.

U Zavičajnom muzeju u Jagodini sutra u 20 sati biće upriličena Radionica - arheološka slagalica čiji je realizator arheolog, muzejski savetnik Smiljana Dodić.

U sredu, 15.maja o "Muzejskim predmetima": starine, retkosti, eksponati, kulturna dobra, predavanje će održati istoričar umetnosti, muzejski savetnik Branislav Cvetković, a 16. maja biće održana likovna radionica "Život kao kolaž", koju će voditi istoričar umetnosti, kustos etnolog Lepa Milošević.

Arheolog, viši kustos Sanja Parić sa paleontologom Nevenom Cvetković držaće arheološku radionicu 17. maja od 18 do 20 sati, na temu "Moravski obluci", a 18. maj je rezervisan za razgledanje stalne postavke muzeja do jedan sat iza ponoći.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U Zavičajnom muzeju ističu da će do 17. maja, u vreme trajanja manifestacije, muzej biti otvoren od osam do 20 sati, a 18. maja od 10 sati do jedan iza ponoći 19. maja.

Poseta muzeju, tokom manifestacije je besplatna osim najavljenih grupnih poseta.

U jagodinskom muzeju ističu da je prošlih godina, a ovo je peta godina kako muzej učestvuje u ovoj manifestaciji, publika iskazala veliko intersovanje za program i to očekuju i ove godine.

#Jagodina

#muzej

'