AKTUELNO

Pobednicima gradskog takmičenje osnovaca "Šta znaš o saobraćaju", 50. jubilarnog u organizaciji Auto-moto saveza Srbije (AMS S) danas su ručene medalje i vredne nagrade u B i C kategoriji, a najbolji od njih će krajem maja predstavljati Beograd na republičkom takmičenju.

Ekipno, na takmičenju u Beogradu, održanom na sajmu, najbolji đaci bili su iz škola na Zvezdari, Novom Beogradu i Zemunu. Osim u Beogradu, takmičenja su danas održana u još 29 okruga.

To takmičenje o poznavanju saobraćajnih pravila jedno je do najmasovnijih u regionu i Evropi, a pobednici republičkog, zakazanog za 24. i 25. maj, boriće se za odlazak u Ženevu, početkom septembra, na evropsko takmičenje, rekao je Tanjugu predsednik AMS S Dejan Stojić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Stojić je izrazio zadovoljstvo što broj škola koje se uključuju u takmičenje koje i jeste najmasovnije i najstarije u zemlji, raste iz godine u godinu. Dodao je da je ove godine obuhvatilo oko 1.000 đaka iz cele Srbije.

Predsednica Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije Aleksandra Grujić Jankuloski rekla je za Tanjug da se takmičenje sastoji iz testa poznavanja saobraćajnih propisa, vožnje bicikla na poligonu i simulacije ponašanja u saobraćaju na pologonu u hali. Cilj akcije je bezbedno učešće najmlađih u saobraćaju, jer oni sa 12 godina mogu da voze bicikl po putu.

Deca su uz medalje i diplome, za osvojena druga i treća mesta dobila kacige i rančeve, a oni najbolji Andrej Todorović, Nina Polić, u B kategoriji, i Nemanja Tomović i Teodora Sekešan u C kategoriji, i bicikle.

Nagrade su im uručili Stojić i načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Veoma sam ponosan na našu decu, jer su pokazala neverovatno znanje i umeće u poznavanju saobraćajnih propisa - kazao je Arsov.

AMSS, kako je naveo Stojić, godinama uspešno organizuje akciju "Šta znaš o saobraćaju" i tako kao društveno odgovorna institucija znacajno doprinosi razvoju svesti o saobracajnoj kulturi kod najmlađih.

Ove godine u okviru takmičenja AMSS promoviše i kampanju "Bezbedno na biciklu" koju sprovodi u saradnji sa FIA (Svetskom automobilskom federacijom).

Na republičkom takmičenju boje Beograda braniće i Stefan Bogdan, Iva Ceman, Sava Stošić i Katarina Petrović.

#Saobraćaj

'