AKTUELNO

Odneli čak i urnu sa pepelom Esminog supruga.

Informacija koju su preneli makedonski mediji, a potvrdila policija, da je opljačkan Muzej legendarne Esme Redžepove na skopskoj tvrđavi Kale, odakle je odneto bukvalno sve, pa čak i urna sa pepelom njenog pokojnog supruga Steve Teodosijevskog, frapirala je javnost.

Kako pišu makedonski mediji, Ministarstvo kulture tražilo stručne timove iz Muzeja, Kinoteke i drugih institucija da napravi popis i procenu svih stvari koje su bile u kući Esme Redžepove, kao što su audio materijali, nagrade za putovanja i drugi vredni arhivski materijali koji bi dalje bio je izložen, čuvan ili reprodukovan.

Foto: Printscreen Youtube

- Dana 30. marta 2018. godine je prijavljeno da je od 12.12. 2016. do 30.03. 2018. godine od strane nepoznatog počinioca izvršena teška krađa u Muzeju Esme Redžepove u Ulici Samoilova, pri čemu su spreduzete mere na utvrđivanju oduzetih predmeta i pronalaženja počinilaca - stoji u saopštenju MUP.

Kada je stigla, Komisija je imala šta i da vidi. Prvo su naišli na zaključana vrata, a pošto niko nije znao gde je ključ od kuće, pozvali su policiju koja je otvorila vrata. Tada je usledio pravi šok. Iz soba je ukradeno i odneto bukvalno sve, pa čak i urna sa pepelom Steve Teodosijevskog, supruga Esme. Ostali su samo prazni zidovi i par plaketa i postera.

Foto: Printscreen Youtube

Redžepova, koja je u svojoj volji napustila čitavu baštinu, umrla je početkom decembra 2016. godine. Kasnije su joj rođaci iz inostranstva osporili testament.

Autor: Pink.rs

#Esma Redžepova

#muzej

'