AKTUELNO

Tradicionalno i sa velikim poštovanjem praznuju najveći hrišćanski praznik!

Svi vernici pravoslavne veroispovesti juče su proslavili najveći hrišćanskg praznik, Božić. Pevač Ljuba Perućica danas je proveo ovaj sveti dan sa svojom porodicom, a za portal Pink.rs otkrio je kakvi su običaju u njegovoj kući.

Foto: Instagram

Prvo što nam je Ljuba rekao bilo je šta je izvukao u česnici:

U česnici sam izvukao pasulj, to znači da ću hraniti svinje cele godine (smeh).

Foto: YouTube screenshot

On nam je i detaljno opisao koje običaje njegova porodica praktikuje za ovaj praznik:

- Ima puno običaja koje praktikujemo u mojoj porodici. Na Badnje veče se "pila" oko kuće, pali se badnjak, a najstariji član ide prvi u koloni i on je takozvana "kvočka" a ostali iza njega su pilići, i svi pričamo "piju, piju" (smeh) i tako idemo oko kuće, pa se onda na istoku pomolimo Bogu. Omda se vraćamo unutra, a deda, pošto je najstariji nas dočekuje pitanjem "Dovro veče, kakvo je vreme napolju i šta nam donosite?" a "kvočka", u ovom slučaju baka ili mama, izgovara "Svuda oblačno, samo iznad naše kuće vedro. Donosimo Vam sreću, zdravlje, ljubav..." Potom ulazimo u kuću, i bacamo seno u svaku sobu i molimo se Bogu. Kada obiđemo, onda sednemo za sto i večeramo - kaže Ljuba.

Foto: Privatna arhiva

Kada je trpeza u pitanju, ona se, kao i u svakoj kući, razlikuje za Badnji dan i Božić:

Kada je trpeza u pitanju, za Badnje veče je uvek hrana posna, te se na njoj nađe riba, prebranac, suve šljive, pečeni dulek, suve smokve, kajsije. Međutim, za Božić je trpeza drugačija, pravi se česnica i seče se na nekoliko delova, tako da svaki ukućanin ima svoje parče i mora postojati parče za kuću i parče za "putnika namernika", što je neko ko nam dolazi u kuću kao gost. Na stolu ima svega, od predjela, supe do mesa i naravno torte.

PROČITAJTE JOŠ: DAJANA PAUNOVIĆ DOBILA NAJLEPŠI POKLON ZA BOŽIĆ: Postala sam tetka! (FOTO)

Autor: N. Vujčić

#Božić

#Ljuba Perućica

'