AKTUELNO

Supruga Arsena Dedića rešila je da digne glas i javno se pobuni zbog toga što se veliki hit pokojnog pevača koristi u promociji zabrane abortusa, što joj se nimalo ne dopada.

Gabi Novak, supruga pokojnog pevača Arsena Dedića, digla je glas i usprotivila se korišćenju njegove pesme "Kad se male ruke slože" u promociji zabrane abortusa.

Katolički konzervativci izrazili su želu da ovaj hit iskoriste za kampanju kojom žele da utiču na saborske poslanike povodom donošenja odluke o pobačaju, ali su se supruga pokojnog pevača i njegov sin Matija Dedić, koji su nasledinic i nosioci autorskih prava na spornu numeru, oštro suprotstavili tome.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vice Bratelo, jedan od pokretača ove inicijative, objasnio je na svom nalogu na Fejsbuku zbog čega želi da baš Dedićeva pesma bude noseća u ovoj akciji.

Pošto je grupa školske dece glasno i veselo pevajući "Kad se male ruke slože" prolazila blizu Ustavnog suda na trgu Svetog Marka dok smo 2. marta 2017. za medije komentarisali ustavnu odluku i objavili prikupljanje nacionalne peticije za nerođenu decu, ova pesma je nekako postala nezvanična himna kampanje "Imam pravo živeti". Ova kampanja je o deci i za decu, onoj nerođenoj i rođenoj - napisao je on.

S druge strane, Gabi Novak je za hrvatski "Jutarnji list" priznala da nipošto ne želi da se pesma njenog pokojnog supruga koristi u ove svrhe.

Nije mi drago da čujem da se Arsenova pesma povezuje s nekakvim zabranama. A još manje jer nas niko nije kontaktirao niti javio da želi da koristi "Kad se male ruke slože". Ali, to je običaj u hrvatskoj da se od vlasnika ne traži dozvola. Eto, mene prijatelji znaju da nazovu i da me obaveste da su gledali film u kojem se izvodi moja pesma, a ja nisam imala pojma - rekla je ona i dodala:

Foto: Wikipedia

- Apsolutno sam protiv zabrana. Majka ima pravo odlučiti hoće li da rodi i mora da se poštuje ako na to nije spremna zbog životnih uslova ili teške malformacije fetusa. Ona ima pravo da odluči da li će ići na pobačaj. U svakom slučaju, kao najbliža porodica Arsena Dedića nismo za to da se njegove pesme koriste u ovakvim kampanjama - zaključila je ona.

Pink.rs

#Abortus

#Arsen Dedić

#Gabi Novak

'