AKTUELNO

Zajedničko za Cecu, Daru, Sneki i druge popularne pevačice uvek je bio voditelj koji ih je učinio poznatim, a potom i slavnim.

Legendarni voditelj koji je ovu profesiju u Srbiji načinio zanimljivijom, duhovitijom, a nikada nije izašao iz okvira dobrog ukusa i pristojnosti definitivno je pokojni Milovan Ilić Minimaks. Kroz njegovu emsiju "Minimaksovizija" prošlo je mnogo umetnika, a nakon tog gostovanja svi su postajali poznati.

Foto: YouTube screenshot

Trenutno najpopularnije pevačice na srpskoj javnoj sceni, najpre su gostovanje imale upravo kod Minimaksa, koji se smatra začetnikom humorističkog novinarstva u Srbiji.

Milovan Ilić Minimaks rođen je 5. novambra 1938. godine, i iako je studirao prava, taj poziv nije mu bio suđen. Minimaks je kao radio-voditelj započeo karijeru na "Radio Beogradu". Nakon toga emisije pod nazivom "Sutra je petak" i "Tačno u podne", koje su poznatije kao "Tup-tup", a ukinute su posle 22 godine. Tada Minimaks prelazi na Radio-Televiziju Srbije gde počinje da vodi emisiju "Od glave do pete". 1990. godine nakon ukidanja ove emsije započinje projekat po kom će ostati upamćen, čuvenu "Minimaksoviziju" koja je svoj zenit imala tek na Televiziji Pink.

Foto: Wikipedia

U emisiji koju je vodio na TV Pink ugostio je zvezde poput najpopularnije pevačice u regionu, Svetlane Cece Ražnatović, Daru Bubamaru, Snežanu Babić Sneki koje su svoju popularnost uvećale zahvaljujući pojavljivanju u "Minimaksoviziji".

Foto: YouTube, Pink.rs, Tanjug

Popularnost mu je dugovala i pokojna Ksenija Pajčin, koja je se u "Minimaksoviziji" pojavljivala i kao voditeljka statista, a Jasna Milenković Jami svoje hitove promosvisala je upravo na podijumu ovog slavnog voditelja.

Foto: Pink.rs

Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Minimaks je preminuo 9. februara 2005. godine. Nakon transplantacije jetre 2004. godine u Univerzitetskoj klinici u Padovi njegovo zdravstveno stanje nikada se nije popravilo i preminuo je naredne godine.

Za sobom, je ostavio ćerku Anu i sina Vladimira koju je dobio u drugom braku sa suprugom Biljanom, koja je takođe preminula. Iz prvog braka voditelj je imao sina Igora koji trenutno živi i radi u Americi. Njegov sin Vladimir Ilić - Ila poznati je reper koji je, svojevremeno imao uspešnu muzičku karijeru, ali se povukao iz javnog života.

Foto: YouTube screenshot

Danas se navršava 12 godina od smrti Milovana Ilića Minimaksa.

Foto: Wikipedia

Autor: D. P.

#Milovan Ilić Minimaks

'