AKTUELNO

Unosi red u prostor, a odlično se uklapa i uz tradicionalni i moderan životni prostor.

Uspravne ili vodoravne, neutralne ili jarke, na pločicama u kupatilu ili na tepihu u dnevnoj sobi, pruge su odličan detalj u enterijeru. Unose red u prostor, a odlično se uklapaju i uz tradicionalni i moderan životni prostor. Lepo se kombinuju sa cvećem, krugovima i sa drugim šarama i imaju moć da promene izgled vašeg doma.

Mogu biti elegantne kad su u mirnim tonovima, ali i divlje kad su jarkih boja, klasične kad su iste širine i moderne kad su sve različitih širina. Kao i u modi, i ovde vertikalne i horizontalne ostavljaju drugačiji utisak. Vertikalne "izdužuju" prostor zbog čega će dobro doći u potkrovlju, horizontalne su modernije, čine sobu širom pa su odličan izbor za manje prostorije. Što je soba veća, to pruge na zidovima treba da budu šire, tanke pruge u velikom prostoru mogu delovati neuredno. Kao i na odeći, sitnije pruge sa manjim proredom mogu biti vizuelno zahtevne jer zamaraju oko, pa je sa njima potreban oprez, ali zato sa širokim nema problema.

Jedan od najlakših načina da uvedete pruge u enterijer je da kupite tepih sa linijama, a ako ne želite da preterate, probajte jednu široku prugu nasred fotelje. Inače, preporučuju se svuda, na zidovima, tapetama, jastucima, foteljama i tepisima u dnevnoj sobi, na posteljini i zavesama u spavaćoj, čak i u kupatilu na pločicama ili zavesi za tuširanje.

Foto: Pixabay.com

Neki dekorateri kažu da su neutralne pruge svevremene i da za razliku od onih jarkih, nikad neće izaći iz mode. Stolica ili stara fotelja presvučena u neutralni dezen pruga može da se uklopi u gotovo bilo koji enterijer, a opet, daje poseban pečat prostoru. To ne znači samo bež, braon i druge tople zemljane tonove, i plava je, kad su pruge u pitanju neutralna, pogotovo tamnije nijanse ove boje.

Kombinacija sličnih tonova, na primer bež i bele veoma je elegantna, što su boje kontrastnije, utisak je upečatljiviji. U malim prostorima u kojima se ne zadržavate dugo, poput hodnika, slobodno budite hrabri, pa idite na jarke boje, neutralnije ostavite za spavaću i dnevnu sobu. Kad dekorišete prostor, imajte na umu to da oko mora negde da se odmori.

Kad je reč o kombinovanju pruga na različitim elementima, vodite sa parolom "manje je više". Najsigurnije je da kombinujete neutralne, ali ako želite jači utisak, neka na primer pruge jarkih boja na prekrivaču budu iste kao one na jastuku, tepih jednostavan sa crno-belim prugama, a ostatak prostora sveden. Hrabri mogu da kombinuju pruge uz floralne motive, na primer tapete sa velikim cvetovima i lišćem.

#Dom

#Izgled

'