Info
ZABAVA

vesti

RAZLIKA U KALENDARU: Evo zašto svi ne slave Božić istog dana!


Većina hrišćanskih vernika u svetu slavi Božić po Gregorijanskom kalendaru, dok manji deo hrišćana Božić praznuje 13 dana kasnije.


Etnolog Dragomir Antonić kaže da je to zbog činjenice da se Srpska pravoslavna crkva služi julijanskim ili "starim" kalendarom. 

-Država Srbija se služi gregorijanskim ili "novim" kalendarom, pa pravoslavni Srbi proslavljaju Božić 7. januara kad je inače po julijanskom kalendaru 25. decembar - rekao je za portal Pink.rs, Antonić.

-Možda se onima koji znaju sledeća rečenica može učiniti suvišnom i nepotrebnom, ali nije zgoreg ponoviti - ne postoje dva datuma Hristovog rođenja, već su u pitanju razlike od 13 dana između navedenih kalendara - dodao je on.

Gregorijanski ili "novi" kalendar nazvan je po papi Grguru XIII, koji ga je uveo papskom bulom 1582. godine. Taj kalendar odmah su prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo i ostale katoličke zemlje.  

Protestantske zemlje prešle su na Gregorijanski kalendar mnogo kasnije, a pravoslavne tek u 20. veku. Julijanski kalendar, koji je uveo Julije Cezar 46. godine pre nove ere i koji se od Greogrijanskog razlikuje za 13 dana, međutim, i danas koriste neke nacionalne pravoslavne crkve, među kojima su srpska, crnogorska i makedonska. 

Božić prema Julijanskom kalendaru 7. januara slave i ruska i gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. 

Na novi kalendar prešle su i grčka, rumunska, bugarska pravoslavna crkva, ali one nisu prihvatile gregorijanski kalendar, već revidirani ili reformisani Julijanski kalendar, po predlogu naučnika Milutina Milankovića

Milankovićev kalendar je nastao 1923. godine i njime je za većinu pravoslavnih crkava prekinuto 340 godina raskoraka između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara, koji je u međuvremenu postao međunarodni kalendar.  

Č.N.

Komentari • 0


povezane vesti