separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

HAOS U CRNOJ GORI: 38 ljudi zaraženo rotavirusom, a među njima najviše je DECE! Građani se žale da je problem nastao zbog izlivanja fekalija na plažu!


Od crevnih infekcija izazvanih rotavirusima obolelo je od početka meseca do juče 38 osoba, od kojih je čak 36 dece uzrasta do četiri godine, a najveći broj zaraženih je iz Podgorice, Cetinja i Budve.


To su medijima rekli u Institutu za javno zdravlje (IJZ), pojasnivši da su crevne zarazne bolesti zbog visokih temperatura koje pogoduju razvoju mikroorganizama češće leti.

U toj ustanovi tvrde da je najveći broj obolelih od crevnih infekcije iz Podgorice (29 slučajeva od kojih 15 izazvanih rotavirusom), iz Cetinja (13 slučajeva od kojih četiri izazvanih rotavirusom) i iz Budve, gde je svih petoro obolelih inficirano rotavirusom.

Nekoliko građana kazalo je da su deca koja borave u budvanskom naselju Bečići zaražena rotavirusima jer je došlo do izlivanja fekalija na plažu i šetalište. Tvrde i da su se inficirala kupajući se u moru.

Kako je na području Budve za prvih 16 dana ovog meseca obolelo pet osoba, koliko i na Cetinju, te kako su i u drugim opštinama zabeleženi slučajevi infekcije izazvane rotavirusima, ne može se tvrditi da su oboleli baš zbog kupanja u zagađenom moru.

36 dece i dvoje odraslih obolelo je od početka meseca od rotavirusa, a u IJZ–a tvrde da se iz toga može zaključiti da je situacija po pitanju infekcija tim virusom uobičajena, kako po pitanju geografske distribucije (više slučajeva zabeleženo je u primorskoj regiji zemlje što je za očekivati s obzirom na turističku sezonu), tako i po pitanju starosne dobi jer se ovo oboljenje najčešće beleži kod male dece.

Autor: Burst

Iz IJZ-a su kazali da ih je Higijensko-epidemiološka služba (HES) Doma zdravlja Budva obavestila o problemima nastalim nakon kvara kolektora kanalizacione mreže opštine, na delu Bečići-Rafailovići.

- IJZ prati situaciju u smislu nadzora nad zaraznim bolestima, ali HES, Uprava za inspekcijske poslove, opštinska komunalna služba i službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju angažovane od opštine i privatnih pravnih lica u čijem vlasništvu su pogođene parcele bili su u obavezi da sprovedu sanaciju terena, što su prema trenutno dostupnim informacijama i učinile svaka u svom domenu odgovornosti - navedeno je u saopštenju.

Iz IJZ su pojasnili da oboljenje čiji je uzrok rotavirus ne može da se razlikuje od drugih infekcija čiji su uzročnici neki drugi crevni virusi. Rekli su i da rotavirusna dijareja može da bude mnogo teža, pražnjenja creva češća i učestalija, praćena temperaturom i povraćanjem.

Rotavirus, tvrde, odgovoran je za oko trećinu bolnički lečenih stomačnih infekcija novorođenčadi i dece do pet godina starosti i u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

- Infekcija se prenosi feko-oralnim putem uz mogući kontaktni, respiratorni ili način prenošenja kontaminiranom vodom. Inkubacioni period je 24 do 72 sata, a period zaraznosti u toku akutne faze i tokom izlučivanja virusa, četiri do šest dana. Virus dugo preživljava na čvrstim površinama, u kontaminiranoj vodi i na rukama. Relativno je otporan na uobičajena dezinfekciona sredstva ali ga hlor eliminiše - kazali su iz IJZ-a.

Epidemiolozi tvrde da je od početka avgusta do juče zabeležen blagi porast slučajeva svih crevnih infekcija u odnosu na isti period prošle godine, ali se ne može govoriti o epidemiji.

Autor: Pink.rs

Tokom prvih 16 dana avgusta registrovano je 87 slučajeva crevnih infekcija, a lani u istom periodu 68.

- Porast broja obolelih je u domenu očekivanog i s obzirom na broj stanovnika, kao i turista koji borave u Crnoj Gori - ne predstavlja nikakvu epidemijsku formu obolevanja - kazali su iz IJZ.

Epidemiolozi su pojasnili da su najčešći uzročnici crevnih infekcija virusi, zatim bakterije i jako retko paraziti.

Virusi koji najčešće dovode do crevnih infekcija su adenovirusi, zatim novovirusi, koji češće pogađaju populaciju odraslih, otporni su u spoljašnjoj sredini i lako se prenose direktnim kontaktom sa osobe na osobu i kontaktom preko površina i neretko dovode do epidemija u porodicama, školama, na brodovima. Do infekcija dovode i rotavirusi, koji su kako kažu veliki problem kod dece mlađeg uzrasta.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti