separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

CRNA GORA tone u ambis! ZENKA: Idealnog zakona nema, jer su idealne samo verske knjige!


Zakon o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica je potreban Crnoj Gori jer odgovara vremenu i prilikama, izjavio je u intervjuu za PR Centar ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, ocenivši da nema idelanog zakona i da su idealne samo božje knjige.


- Nekoliko godina se radilo na tom Zakonu i konačno smo dobili pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, naravno uz određene preporuke. Mi smo završili sve konsultacije. Mnogi stručnjaci i eksperti, kažu da ovaj Zakon može biti najliberalniji od svih zakona o verama u Evropi. Druga je stvar što se opet politika meša u donošenje jednog zakona - pojasnio je Zenka.

On je rekao da se Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica ne piše samo za jednu veru, nego se odnosi na funkcionisanje svih vera u Crnoj Gori.

- Kada pogledamo medije, stiče se utisak kao da se radi samo o jednoj verskoj zajednici, kao da se radi samo o pravoslavcima. A imale su i druge verske zajednice primedbe, predloge - rekao je Zenka i dodao da će se sagledati sve primedbe i nastaviti da kontaktira sa svim verskim zajednicama.

Idealnog zakona, kako je rekao, nema, jer su idealne samo verske, božje knjige:

- Ono ostalo, što dolazi od ljudi su optimalna rešenja, koja odgovaraju društveno-političkim prilikama u nekoj zajednici, državi - smatra Zenka.

Zenka je rekao da bez usvajanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola Poglavlje 23 ne može biti zatvoreno i da je to jedan od segmenata koji se na putu u EU mora ispuniti.

Crna Gora prednjači u regionu kada je reč o poštovanju i ostvarivanju ljudskih prava, ali predstoji još mnogo posla, naročito, kada je reč o zapošljavanju osoba s invaliditetom, edukaciji Roma, borbi protiv prosjačenja i nasilja.

- Crna Gora je poslednjih 10 do 15 godina napredovala u svim segmentima poštovanja i ostvarivanja ljudskih prava, ali ljudskih prava nikad dosta - zaključio je Zenka.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti