separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

OSCE: Do 2023. rešiti sve ratne zločine pred sudovima BiH!


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozvala je Savet ministara BiH da bez daljnjeg odlaganja usvoji revidiranu Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina na čije unapređenje je utrošeno mnogo vremena i u kojoj je preciziran rok do 2023. godine kada bi trebalo da budu rešeni svi slučajevi pred sudovima u BiH.


Fena je prenela da je Savet ministara Državnu strategiju trebalo da razmotri u julu ove godine, ali tokom sednice ta tačka skinuta je s dnevnog reda i to traje sve do danas, a Misija OSCE-a podseća da veliki trud uložen u izradu revidirane strategije ne treba biti uzaludan.

Misija OSCE-a danas je na pres-konferenciji u Sarajevu predstavila izveštaj o zapažanjima Državne strategije i Nacrta revidirane strategije u kojem su objedinjene informacije o napretku koje je postiglo bh. pravosuđe od usvajanja prvobitne Državne strategije 2008.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton je pojasnio da je izveštaj izrađen kao odgovor na pojačano interesovanje javnosti u proteklom periodu za provođenje Strategije, a zaključeno je da je ona velikim delom bila uspešna, što je dovelo do pozitivnih rezultata u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

"Do kraja 2017. godine pravosudne institucije u BiH procesuirale su 473 predmeta ratnih zločina, uključujući i većinu predmeta iz „kategorije A", kako ih je okarakterisao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Stoga, optužbe javnosti da su pravosudne institucije ove predmete krili ili ignorisali, u celosti su neutemeljene", kazao je Berton.

Ocenio je da je tokom proteklih godina pravosuđe u BiH postiglo veliki napredak u okončavanju ovih i drugih predmeta ratnih zločina, a ta postignuća velikim delom mogu se pripisati značajnoj materijalnoj pomoći Evropske unije i međunarodne zajednice, uključujući i Misiju OSCE-a.

"U proteklih nekoliko godina sudovi u entitetima i Brčko Distriktu BiH su pokazali da su u potpunosti sposobni za rad na manje složenim predmetima ratnih zločina na pravedan i efikasan način, te uz puno poštovanje prava žrtava", istakao je Berton.

Ipak, bilo je i izazova poput činjenice da Tužilaštvo i Sud BiH nisu uspeli da procesuiraju sve najsloženije predmete do kraja 2015. godine, kao što je to predviđeno prvobitnom Strategijom, ali Berton smatra da će predložena Revidirana strategija doprineti konačnom postizanju pravde za žrtve ratnih zločina u BiH.

Ali, osim što su za postizanje pravde i okončanje nekažnjivosti za te teške zločine potrebni dalji veliki napori celokupnog pravosudnog sektora, Berton je naglasio da je takođe neophodno i postojanje političke volje i podrške.

Ambasador Republike Italije, koja predsedava OSCE-om, u BiH Nikola Minasi napomenuo je da je vladavina prava od ključnog značaja zbog čega i podržavaju napore pravosudnih institucija u BiH u provođenju istraga i krivičnom gonjenju najtežih ratnih zločinaca.

Prijave o počinjenju zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina i zločina genocida svakodnevno se primaju kod nadležnih organa zbog čega danas nije bilo moguće reći tačan broj osumnjičenih za takva krivična dela, ali se procenjuje da ih je oko 5.300.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti