AKTUELNO

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kaže da BiH nedostaje jak bošnjački lider, spreman na kompromis, koji će prihvatiti ispruženu ruku iz Beograda. Ivanić je rekao da je Srbija imala dosta korektnih ponuda oko rešenja pitanja granice između dve zemlje, ali da iz Sarajeva nije bilo odgovora.

Republika Srpska ima stabilnu poziciju, jake institucije i u BiH ništa ne može bez nas, kaže član Predsedništva BiH Mladen Ivanić. Ističe da na Republiku Srpsku postoji konstantan pritisak i da se stalno pokušava smanjiti njen autoritet i njena ustavna pozicija.

Kada je reč o strahu od precrtavanja granica, Ivanić kaže da se tu treba govoriti o principijelnosti međunarodne zajednice.

- Ako jedan princip važi u BiH, treba da važi i kada je u pitanju Srbija. Dakle, ako je reč o granici, onda njena nepromenljivost treba da važi i u Srbiji. Najveći problem je upravo to: jedan princip važi na jednom mestu, a drugi na drugom - kaže Ivanić za "Novo jutro".

Kaže da je BiH puna licemerstva, da se govori o multikulturalnom Sarajevu, u kojem je broj Srba gotovo zanemarljiv i iznosi dva procenta. Ističe da se značajno iseljavanje desilo i nakon Dejtonskog sporazuma, jer postoji vrsta represija.

- Federacija je entitet u kojem Srbi nisu na celom prostoru konstitutivan narod, iako treba da budu, odnosno postoji obaveza da budu. Srba nema kao zaposlenih, kao direktora. Dakle, s jedne strane čujemo velike reči i priče o multikulturalnosti, a s druge strane stvarni život pokazuje potpuno drugačije. Zato je interes Srba da jačamo entitet i, pre svega, svoje institucije - kaže Ivanić.

Foto: TV Pink

Kaže da je razlika između njega i Milorada Dodika u tome što on (Ivanić) ne prepušta institucije Bosne i Hercegovine Bošnjacima i Bosnu i Hercegovinu ne smatra samo bošnjačkom.

- Moj stav je da je BiH i srpska - kaže Ivanić podsećajući na to da je na prostoru BiH formirana jedna od najstarijih eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Institucije BiH, kaže, ne smeju se prepuštati samo jednom narodu.

- Naša je Republika Srpska, to je sigurno, ali i institucije BiH i Bosna i Hercegovina. Prepuštanje institucija bi značilo da sami sebe označavamo uljezima i strancima, što nikada ne bih prihvatio - kaže Ivanić za Pink.

Kaže da se njegovi i stavovi ostalih članova Predsedništva razlikuju.

Jedni bi voleli BiH bez entiteta, drugi da postoji nezavisna RS, treći da postoji treći entitet. Papa Franja me je pitao kako funkcionišemo, pa sam mu odgovorio da u javnost idemo samo kada se sva trojica složimo. Sistem odlučivanja je komplikovan i potreban je jak lider koji je spreman na kompromise, a u BiH nam nedostaje jedan takav bošnjački lider. Srbija je, recimo, imala mnogo korektnih odluka, ali nije bilo pravog odgovora - kaže Ivanić.

Ističe da je očekivao od Bakira Izetbegovića da je spreman na istorijski iskorak i oporavak odnosa, što je interes BiH.

- Zajedno možemo da postignemo mnogo, što se videlo i kada je Srbija ukinula vize kineskim turistima, koji sada prave balkansku rutu i obilaze Valterovo Sarajevo - kaže član Predsedništva.

Govoreći o visokom predstavniku, ističe da on sada nema posebnu ulogu, dok su ranije nametali odluke i smenjivali političare. Ovo, kako ističe, nije rezultat samo domaćih, već i stranih prilika.

- Mislim da predstavnika treba ukidati, jer dokle on postoji, postojaće i izgovor da nema našeg dogovora. Bez njega bi političari bili prisiljeni da razgovaraju jedni sa drugima - kaže Ivanić.

Ističe da Republika Srpska ima stabilnu poziciju i bez nje se nijedna odluka ne može doneti na teritoriji BiH. Moramo čuvati poziciju, da se ne zanosimo i mislim da dobar deo međunarodnih institucija počinje da se oseća da mi nismo toliki problem, koliki je odnos između Bošnjaka i Hrvata a koji već tri ili četiri godine opterećuju BiH - kaže Ivanić.

Sankcije Republici Srpskoj zbog novog izveštaja o Srebrenici, kako kaže, nisu moguće.

Foto: TV Pink

- Zavisi kako će vlada definisati taj izveštaj. Treba da bude utemeljen na činjenicama i dokumentima, a ne na velikim rečima bez argumenata. Vlada mora imati dokument koji gvozdenim činjenicama dokazuje nova saznjanja. Mora sadržati srpske žrtve i širi kontekst. druga važna stvar je da je indirektna posledica razgovora oko Srebrenice i otvaranje priče o stradanju Srba, Hrvata i Bošnjaka u Sarajevu. Komisija koja je morala da postoji na isti način kao i komisija za Srebrenicu nikada nije napravila svoj izveštaj - kaže Ivanić.

Podvlači da za deo međunarodne zajednice postoje žrtve prvog i drugog reda. Kaže da se politički mogu vršiti pritisci, ali da njih "ravna" istorija.

Ističe da BiH nema sa Srbijom potpisan ugovor o granici o kojem se insistiralo, odnosi Bi Hi Hrvatske su užasno zategnuti. Banjaluka nema most na Savi da bi autoput bio uključen u mrežu autoputeva. Unutar Bosne su opterećeni odnosi Bošnjaka i Hrvata i samo je sa Crnom Gorom postignut dogovor oko granice.

Ceo razgovor pogledajte u nastavku:

#Bosna i Hercegovina

#Mladen Ivanić

#Novo jutro

'