AKTUELNO

Zaštita državne granice prioritetni je zadatak s kojim se moraju suočiti policijske agencije u BiH da bi moglo efikasno da se kontroliše rastuća migrantska kriza, zaključak je današnje vanredne sednice Udarne grupe za borbu protiv ilegalnih migracija i trogovine ljudima u BiH.

Na listi prioriteta je i poboljšanje zakonske regulative u postupanju s tražiteljima azila, kao i bolje reguliranje pitanja readmisije izbeglica sa susednim državama.

Sastanak Udarne grupe za borbu protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima sazvala je glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić, a on je organizovan da bi se postigao dogovor o budućem delovanju i izbegle krize poput prošlonedeljne kada je konvoj sa oko 250 migranata satima bio blokiran na putu iz Sarajeva ka azilantskom centru kod Mostara.

Ta je kriza pokrenula lavinu uzajamnih optužbi između različitih nivoa vlasti i policijskih agencija koje su jedna na drugu prebacivale krivicu za izostanak saradnje i kršenje zakona i propisa, prenosi Hina.

Migranti, koji su pre toga boravili u improviziranom naselju u jednom sarajevskom parku, na kraju su ipak smešteni u centar za azilante u Salakovcu.

U kratkom saopštenju bjavljenom nakon sastanka, navodi se da je razgovarano o tome kako ubuduće postupati s migrantima, kako sprovoditi evidenciju i bezbednosne provere i obezbediti humanitarnu i zdravstvenu zaštitu u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonima.

Iz Ministarstva za bezbednost BiH istovremeno je saopšteno da je ministar Dragan Mektić o problemima s migrantima razgovarao sa šefom odeljenja za vladavinu prava pri delegaciji EU u BiH Ričardom Vudom.

Vud je izneo stav da su vlasti BiH ispravno postupile smestivši ilegalne migrante u Salakovac.

Mektić je ocenio da je slanje policijskih pojačanja na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom dalo vidljive rezultate i da je sada značajno smanjen broj ilegalnih migraata koji ulaze u BiH.

U slučaju potrebe, na istočne granice BiH rasporediće se dodatni broj policajaca, a iz Ministarstva bezbednosti traže da u tome pomogne i EU i predlažu i raspoređivanje pripadnika Fronteksa na svoje granice.

#Bosna i Hercegovina

#Migranti

'