AKTUELNO

Dokument je od nedvosmislene istorijske važnosti!

Privedeni Željko Kuntoš (48), kod koga je pronađen original Dejtonskog sporazuma, nudio je taj dokument na prodaju za 100.000 KM (oko 50.000€).

Kuntoš je Dejtonski sporazum na engleskom jeziku skrivao u svojoj kući na Palama, a na prodaju ga je, kako se navodi, nudio radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Priveden je u utorak zbog osnova sumnje da je izvršilo krivična dela trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, potvrđeno je u MUP-u.

Mediji u Federaciji BiH podsećaju da su iz državnih institucija nestali brojni važni dokumenti, osim Dejtonskog sporazuma.

Sarajevski portal Klix podseća da još nije poznato čiju verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma su pronašli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a prilikom pretresa kuće Željka Kuntoša.

Iz MUP-a RS nisu mogli davati nikakve detaljnije informacije o policijskoj akciji, ističući kako će se entitetska policija o kompletnom slučaju oglasiti saopštenjem za javnost.

Priča o nestanku bosanskohercegovačkog primerka Dejtonskog mirovnog sporazuma postala je aktuelna 2008. godine kada je iz Arhiva Predsedništva BiH u Sarajevu nestao originalni dokument.

Predsedništvo BiH je, naime, tada ustanovilo da se u arhivu ne nalazi original Dejtonskog sporazuma, a tačno vreme i okolnosti nestanka i danas su nepoznati.

Tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je na sednici Predsedništva upozorio da je iz arhiva nestao originalni primerak Dejtonskog sporazuma.

Komšićevo otkriće izazvalo je veliko uzbuđenje jer se znalo da je Alija Izetbegović nakon povratka iz Amerike lično u Sarajevo doneo originalni primerak Dejtonskog sporazuma, a 13 godina nakon toga odjednom više niko nije znao gde je završio dokument od nedvosmislene istorijske važnosti.

Kako se navodi, i dalje nije jasno da li je pronađeni originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma bosanskohercegovački ili srpski.

Mediji podsećaju da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ranije izjavio da Srbija nema original Dejtonskog sporazuma.

- Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Nema ni tog papira, oni su sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu (Slobodana Miloševića), ništa nije ostalo - rekao je Dačić u avgustu za medije.

Drugom originalnom primerku tog dokumenta, koji je bio u Sarajevu, gubi se svaki trag, još otkako je avionom iz Pariza 1995. godine donet na sarajevski aerodrom.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je krajem 2009. usvojio zaključak kojim se Predsedništvo BiH i Ministarstvo spoljnih poslova obavezuju da u najkraćem mogućem roku od Francuske, kao depozitara Dejtonskog mirovnog sporazuma, pribave i stave na raspolaganje Parlamentarnoj skupštini BiH izvorni tekst ili overenu kopiju Sporazuma.

Inače, u svetu pored bh. i srpskog postoji još šest primeraka Dejtonskog sporazuma i to hrvatski, američki, nemački, francuski, ruski i britanski, a svi su izvorno napisani na engleskom jeziku.

#Hapšenje

#Potpisivanje dejtonskog sporazuma

'