AKTUELNO

Nekoliko uzastopnih potresa u regionu. Najslabiji 4,3 stepena Rihterove skale.

Najmanje tri zemljotresa pogodila su noćas područje Prozora, a osetili su se i u većim gradovima Bosne i Hercegovine i na hrvatskom primorju, javlja Kliks.ba.

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, prvi zemljotres od 4,5 stepeni po Rihterovoj skali zabeležen je oko 00:46 sati s epicentrom u centralnom delu zemlje, tačnije nedaleko od Prozora i to na dubini od pet kilometara.

Jačina je bila dovoljno velika da ga osete budni stanovnici Sarajeva, Mostara, Zenice i Splita. Drugi se desio četiri minute kasnije i njegova jačina je iznosila 4,7 stepen prema Rihterovoj skali.

Epicentar se nalazio između Prozora i Jablaničkog jezera na dubini od dva kilometra.

Gotovo isto područje, samo nekoliko kilometara zapadnije, osam minuta kasnije pogodio je treći zemljotres jačine 4,3 stepena na dubini od blizu 10 kilometara, javio je EMSC.

Sva tri podrhtavanja desila su se u okviru četvrtog stepena Merkalijeve skale. Četvrti stepen označava zemljotrese koji mogu probuditi pojedine osobe, koji mogu zastresti parkirani automobil ili uzrokovati pucketanje zidova i zveket tanjira.

#Zemljotres

'