AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Ustavni sud BiH, potvrđujući raniju odluku Suda BiH da se perspektivna vojna imovina u BiH knjiži kao svojina države BiH, potvrdio da je reč o političkom, a ne pravosudnom telu zaduženom za zaštitu ustavnog poretka.

Dodik je ocenio da je to samo jedna u nizu odluka Ustavnog suda BiH koja je politički dirigovana i direktno uperena protiv Republike Srpske.

"Da budem do kraja iskren, ova odluka za mene nije iznenađenje, ako se ima u vidu da Ustavni sud BiH u kontinuitetu donosi antiustavne i političke odluke. Ne postoji zakon koji kaže da BiH ima imovinu, te prema tome ne postoji nijedan pravni osnov za knjiženje bilo koje lokacije ili objekta na BiH", rekao je predsednik RS Srpskoj novinskoj agenciji (SRNA).

Prema njegovim rečima, odluka Ustavnog suda BiH duboko zadire i u temelje Dejtonskog sporazuma, jer prema tom sporazumu Republici Srpskoj pripada 49 odsto teritorije, dok će primenom ove odluke odnos 49:51 biti narušen.

Čović: Vučić 7. i 8. septembra u poseti BiH

Dodik je ocenio da je za ovakvu odluku Ustavnog suda odgovoran i Savez za promene, odnosno stranke iz RS koje su u vlasti na državnom nivou, kao i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić koji je, kako je kazao, "praktično podržao vanustavnu praksu da se imovina knjiži putem suda".

"Ivanić je javno zagovarao aktivaciju MAP-a, to jeste približavanje BiH NATO-u, za šta je uslov upravo bilo knjiženje vojne imovine. Iako u javnosti govori da će BiH pratiti stav Srbije u vezi sa pristupanjem NATO-u, Ivanić se na nekim važnim mestima u svetu zalaže upravo za ubrzavanje tog puta", rekao je on.

Dodik je pozvao Ivanića, s obzirom na to da je Predsedništvo BiH nadležno za pitanje odbrane, da učini sve da pitanje vojne imovine vrati na dogovor lidera iz 2012. godine i da spreči praksu suda "kojom se otima imovina Republike Srpske".

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" u Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Premijerka RS Željka Cvijanović ocenila je da ta odluka Ustavnog suda BiH potvrđuje da je na delu "otimačina teritorije Republike Srpske, te da je to sinhronizovana akcija, koja dolazi sa nivoa BiH i iz kuhinje delova međunarodne zajednice, usmerena na razvlašćivanje RS".

#Bosna i Hercegovina

#Milorad Dodik

#Ustavni sud

'