AKTUELNO

Poslanici u BiH razvili su sistem varanja države kroz primanje različitih dodataka i tako na sumnjiv način prisvojili na hiljade evra, objavio je danas sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo.

Kako se navodi, za to niko nikada nije sankcionisan, jer se prevare provlače kroz "rupe u zakonima" i pravilnicima, prenosi Fena.

Analiza je pokazala da poslanici koji žive u mestima udaljenim od Sarajeva više od 50 kilometara imaju pravo na troškove smeštaja, naknadu za odvojeni život, kao i za putovanje u mesta stalnog boravka, uključujući vikende kada tamo mogu odlaziti privatno ako u Sarajevu imaju iznajmljeni stan.

Iz reke Zete izvukli 31 topovsku granatu i dve avio bombe

Za takve troškove imaju pravo na mesečnu nadoknadu od 800 konvertibilnih maraka (400 evra), koliko iznosi prosečna plata u BiH, što je dodatak na zastupničke plate koje ni u jednom slučaju nisu manje od dve hiljade evra, pokazalo je istraživanje.

Analiza je pokazala kako većina poslanika tek fiktivno, za male pare iznajmljuje stan u kojem nikada ne boravi, a razliku do 400 evra stavljaju u džep, pri čemu nemaju nikakvu obavezu da predaju podatke o trošenju tih para.

Poslanici jednostavno otputuju kućama ili prespavaju kod prijatelja ili u nekom hotelu, navodi CIN u analizi, čiji su novinari lično obišli 13 stanova koji su navodno iznajmljeni, gde su zatekli iznenađene stanare koji ništa nisu znali o navodnim zakupcima.

#Bosna i Hercegovina

#Poslanik

'