AKTUELNO

U planu je da novi naziv za RS bude "Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata".

Lider SDA Bakir Izetbegović namerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obeležavanjem Dana RS, ali i da ospori ime Republika Srpska.

Izetbegović će sada pokušati da pred Ustavnim sudom BiH ospori Zakon o Danu RS kojim je propisano da se 9. januar obeležava i praznuje kao sekularni praznik kao i da vlada RS uređuje način obeležavanja i praznovanja Dana Republike.

Bošnjački član Predsedništva mogao da pred Ustavnim sudom BiH ospori i sam naziv Republika Srpska, a u opticaju je ime "Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata".

- Vi ne možete da birate datum kada ste rođeni. Republika Srpska je nastala pre Dejtona, ona je direktna posledica svezane marame Muslimana, Hrvata i Srba. Posle toga je došlo formalno priznanje BiH nezavisnosti – rekao je profesor Milomir Mučibabić senator Repbulike Srpske gostujući u emisji „Dobar dan sa Deom i Sarapom“ koja se emituje na Pink televiziji.

Kako dalje kaže, nije moguće zaraniti Srbinu u Hercegovini da himnu „Bože pravde“ doživljava kao svoju.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku veruje da će Izetbegović jako brzo pokrenuti ono što je najavio, ali da ne treba zaboraviti koja je jačina Dejtonskog sporazuma.

- Treba napomenuti da je Republika Srpska nastala pre Detona, još u Ženevi u spetpembru 1995. kada je priznata pod tim imenom – kaže on ističući da bošnjačka elita nije svesna da na ovaj način otvara dva fronta.

- Sa jedne strane je front sa Republikom Srpskom, pa i sa Srbijom. Međutim, ono što je dosta bitno je da je u subotu bio 7. zasedanje Hrvatskog narodnog sabora u BiH, gde je eksplicitno rečeno da je opcija federalizacija zemlje, dakle konstruisanje trećeg entiteta na teritorija koju nastanjuju etnički Hrvati – ističe on i dodaje da kada god se do sada govorili o reviziji Dejtonskog sporazuma, uvek se govorilo o promenama nekih ovlašćenja, ali da "suština dvoetničkog ustrojstva nikada nije bila dovođena u pitanje".

J. Stanković

#Bakir Izetbegović

#Bosna i Hercegovina

#Dea Đurđević

#Predrag Sarapa

'