separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Linta: Glavni zadatak jačanje osećanja nacionalnog jedinstva


Jedan od najvažnijih zadataka Srbije i Republike Srpske jeste jačanje osećaja nacionalnog jedinstva među Srbima gde god oni živeli, izjavio je danas predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta na drugom forumu dijaspore u Banjaluci.


- Vlade u Beogradu i Banjaluci treba da učine sve što je u njihovoj moći da se konkretnim merama i aktivnostima omogući onima koji žele da zadrže svoj srpski identitet da to i ostvare. Zbog toga je veoma važno da se Srbima u regionu i dijaspori obezbedi da uče srpski jezik i ćirilicu i da se izradi jedinstveni srpski bukvar - rekao je Linta.

On je dodao da Srbija i Republika Srpska treba da pomognu ekonomsko jačanje Srba u regionu kroz različite vrste projekata.

- Našim ljudima u regionu neophodna je podrška kod rešavanja infrastrukturnih problema kao što je izgradnja škola, vrtića, domova kulture, puteva, mostova ili neka druga vrsti pomoći - rekao je Linta.

On se osvrnuo i na, kako je navedeno u saopštenju Saveza Srba u regionu, večitu srpsku boljku - neslogu.

- Trebalo bi da Srbija i Republika Srpska insistiraju na dijalogu kao načinu za uspostavljanje jedinstva među Srbima van matica - rekao je Linta.

On je istakao da bi Srbija trebalo maksimalno da pojednostavi proceduru prijema u srpsko državljanstvo, kao i da se osnuju "srpske kuće" kao mesta okupljanja Srba u regionu i dijaspori.

- Jedan od važnih elemenata nacionalnog jedinstva jeste zajednička aktivna borba Srbije, Srpske, Srba u regionu i dijaspore da se međunarodna zajednica upozna sa istinom o stradanju našeg naroda u 20 veku, posebno sa genocidom u NDH - zaključio je Linta.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti