separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

DODIK: Niko se ne možže igrati Republikom Srpskom


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se niko ne možže igrati Republikom Srpskom i da činjenica da su inicijativu SDA osudili i u bošnjačkim intelektualnim krugovima, ali i pojedini lideri stranaka, pokazuje koliko je ona zapravo besmislena.


Dodik je za RTRS istakao da podržžava sve što je slovo Dejtona, a to ne znači BiH kakvu je kreirao Bakir Izetbegović, njegov otac i drugi koji su pridobili visokog predstavnika da u njihovo ime krši međunarodno pravo. Takva BiH nije prihvatljiva i nikada neće ni biti, rekao je Dodik.

- Ovde se radi o spasavanju ili pozicioniranju Bakira Izetbegovića i SDA na jednoj novoj osnovi. Niko se ne može na taj način igrati Republikom Srpskom - poručio je Dodik.

Pogotovo, kažže on, ne može da prođe današnja tvrdnja Izetbegovića da Republika Srpska sprovodi aparthejd.

- To je nešto što vređa sve i govori o njegovoj mržžnji prema svemu što je srpsko, što nosi srpski predznak - naveo je Dodik.

On je podsetio da od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas Dom naroda nije popunjen srpskom delegacijom u Federaciji BiH.

- Tamo je predviđeno da se bira 17, a nikada niije bilo više od 12, 13. I u prošlom sazivu je tako bilo. Sa druge strane, Izetbegović prigovara o ravnopravnosti šest najvažnijih funkcija u RS, dve pripadaju Bošnjacima - predsednik Ustavnog suda i glavni tužilac. Neka pokaže gde od šest najvažnijih funkcija u Federaciji ima dva Srbina, onda možemo da razgovaramo - rekao je Dodik.

On smatra da inicijativa SDA pomalo pokazuje i njihovu nervozu.

- Oni su naučili na podaništvo međunarodnom faktoru i da sve ostvare u RS i kod Hrvata, koje su majorizovali i sada to pokušavaju isto da urade sa Srbima i RS, a to ne može - rekao je Dodik.

Dodik smatra da je "očigledno dobro iznervirao" bošnjačke političare svojim prisustvom u Sarajevu.

- Nisu me očekivali. Traže da se promeni Milorad Dodik, kako da se promenim? Pogotovu na zahtev SDA. Samo neka kažu šta treba da uradim, ja ću kontra da uradim - rekao je Dodik.

On je dodao da su bošnjači političari naučili da iza sebe imaju Kancelariju visokog predstavnika u BiH (OHR), a da kada god on progovori, onda kažu da se ruši Dejtonski sporazum.

- Bakir Izetbegović je naučio da OHR bude na njihovoj strani i druge institucije, i oni su bili na njihovoj strani. Sramno se ponašao sve vreme OHR stavljajući se na njihovu stranu u sprovođenju koncepta koji je trebalo da završi sa ovim što sad počinje, a to je ona priča o Danu Republike, vojsci, sudu i Tužžilaštvu - rekao je Dodik.

On je smatra da, očigledno, Izetbegović ima razloga da bude nervozan, pa i kod izbora glavnog tužžioca BiH.

Dodik kaže da je bošnjačkim političarima, pošto su već, kako je rekao, napravili od njega "sarajevsku vešticu", najlakše da upotrebe njegovo ime kad god im nešto zafali.

S druge strane, kako je naveo, Izetbegović bi mogao da više odgovara svom narodu i pokuša da mu pomogne, na primer u slučaju velikog zagađenja u Sarajevu.

- Mogao bi nešto da uradi, a ja sam spreman da pomognem, ali oni se samo prepucavaju, zato Bosna nema šanse - rekao je Dodik, dodajući da bošnjački političari smatraju uspehom BiH ako uvrede RS, ili nešto drugo učine, počine neku prevaru i na toj prevari "egzistiraju u svom samozadovoljstvu".

- Nema od toga ništa. Mi imamo jasne stavove, BiH može da se kreće ka evropskim integracijama, a prema NATO ne može, jer je to odluka suverenog organa, i oko toga nema diskusije - poručio je Dodik.

On je dodao da su u RS naučili da je "prihvatanje diskusije prevara" i međunarodne zajednice i njih.

- Ovde se jasno kaže, o tome se ne razgovara i to ne ide na dnevni red - zaključio je Dodik.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti