separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

auto-tech

PRETE VISOKIM KAZNAMA: Vožnja automobila sa STRANIM TABLICAMA dozvoljena je u OVIM SLUČAJEVIMA!


Ako je auto registrovan u inostranstvu, tzv. stranac, u Srbiji NE SME da ga vozi lice sa prebivalištem u Srbiji.


Kazna je od 20.000 do 40.000 dinara, ali je dodatni problem to što ste prekršili i Carinski zakon, pa policija ima pravo da na licu mesta zapleni automobil i obavesti carinske organe. Oni vas mogu optužiti za neprijavljivanje uvoza, nakon čega je sve u rukama suda.

U tom slučaju kazna može doći do oduzimanje vozila, a potom i vraćanje, ali uz uslov da se obavi kompletna procedura uvoza uz plaćanje svih troškova i novčane kazne koja se kreće od vrednosti vozila do čak četvorostruke vrednosti vozila, piše portal Polovni automobili.

Kome je dozvoljeno da vozi „stranca“?

Izmenjeni (novi) Zakon o bezbednosti saobraćaja, Član 273, kaže da vozila registrovana u inostranstvu mogu da voze osobe sa prebivalištem u Srbiji isključivo:

- Ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci

Pojašnjenje: dakle, prebivalište vam je u Srbiji, odnosno u Srbiji živite, ali po bilo kojem osnovu imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji u kontinuitetu od najmanje 6 meseci.

- Ukoliko upravljaju rent-a-car vozilima.

Pojašnjenje: iznajmite u inostranstvu rent-a-car i imate pravo da ga vozite u Srbiji koliko želite.

- Ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana.

Pojašnjenje: dozvoljeno je da vozite auto registrovan u inostranstvu ukoliko se u njemu nalazi vlasnik ili bilo koja druga osoba koja ima pravo da vozi "stranca" po bilo kojem osnovu.

- Ako upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije.

Pojašnjenje: ovo se odnosi na “col” (ZOLL) registarske tablice - kada uvozite auto “na točkovima” iz npr. Nemačke, sa privremenim izvoznim (eksportnim) “col” tablicama, možete taj auto da vozite u Srbiji maksimalno pet dana (ovo je do sada bilo zabranjeno, iako se u praksi uglavnom tolerisalo).

- Ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti