separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

auto-tech

Kako da izaberete najbolje zimske pneumatike za vaš SUV?


Putevi širom sveta, pa i u Srbiji preplavljeni su SUV modelima, a iako sami po sebi predstavljaju vozila namenjena za teže uslove vožnje i njima su potrebni adekvatni zimski pneumatici.


Putnički pneumatici za sportsko-terenska vozila su na prvi pogled vrlo slični pneumaticima za obične automobile, ali se od njih razlikuju po vrlo važnoj karakteristici – imaju veću nosivost.

Zbog povišenog težišta i veće mase vozila, pneumatici za SUV vozila su podvrgnuti mnogo većim opterećenjima od onih koje mogu da podnesu obični pneumatici za automobile.

Konstrukcija SUV pneumatika je zato čvršća, ima adekvatno prilagođenu smešu pneumatika i oblik dezena (uzorka) površine naleganja.

Na šta treba obratiti pažnju:

 * izaberite pneumatike sa oznakom SUV i piktogramom snežne pahuljice na alpskom vrhu (3PMSF)

* izaberite pravilnu dimenziju, brzinsku klasu i dovoljno veliku nosivost u skladu s homologacijom vozila

* ne pristajete na kompromise u kvalitetu

Autor: Pixabay.com

Već kod običnih pneumatika valja prihvatiti savet da se štednja na račun kvaliteta nikad ne isplati, a to je kod kupovine pneumatika za sportsko-terenska vozila još važnije.

Na SUV vozilima svoje mesto moraju da nađu samo pneumatici najvišeg kvaliteta, što naročito važi zimi. Ako ste mislili da na automobil montirate letnje terenske ili polu-terenske pneumatike, to vam nikako ne savetujemo.

Oni, inače, imaju malo grublji profil koji na prvi pogled deluje kao da će dobro prianjati u snegu (kao što dobro prianja na kamenju, stenama ili u blatu).

Međutim, nedostaju glavne karakteristike zimskih pneumatika a to su mekša mešavina gume koja na mrazu bolje prianja i lamele u blokovima površine naleganja koji se "urezuju" u sneg i tako omogućavaju bolje prianjanje.

Mnogi vozači sportsko-terenskih vozila su zato neprijatno iznenađeni kad sa običnim terenskim pneu¬maticima na putu nalete na uglačani sneg jer im prianjanje nije ništa bolje od onog koje nudi običan letnji pneumatik.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti