AKTUELNO

O tome kakav bi stav svet mogao da ima prema tzv. "robotima ubicama", odnosno autonomnim futurističkim oružanim sistemima koji bi mogli da zarate bez ljudske intervencije, tema je o kojoj će danas u Ženevi razgovarati veliki broj svetskih stručnjaka.

Tokom sedmodnevnog skupa, drugom ove vrste, u sedištu Ujedinjenih nacija u Zzenevi, razgovaraće se o mogućim načinima regulacije ovakvih oružanih sistema, prenosi AP.

Za sada, potpuno autonomni i kompjuterski kontrolisani oružani sistemi ne postoje, a pojedine grupe stručnjaka, koji će imati svoje predstavnike u Ženevi, smatraju da bi vlade i vojske trebalo generalno da spreče razvoj takvog oružja, jer, kako smatraju, postoje "užasni" scenariji o tome šta bi njihov nastanak mogao da prouzrokuje.

Organizacija za ljudska prava "Amnesti internešnel" danas je pozvala sve zemlje da rade na zabrani ovakvog naoružanja.

"Roboti ubice" više nisu samo stvari iz naučne fantastike, rekao je istraživač veštačke inteligencije "Amnesti internešnela", Raša Abdul Rahim, prenosi AP i precizira da ovaj ženevski skup funkcioniše po principu konsenzusa, što praktično znači da bi samo jedna zemlja mogla da osujeti plan proizvodnje ovakvog naoružanja.

Predsedavajući skupa, koji se održava pod okriljem UN, Amandip Gil izjavio je da se napredak postiže, te da postoje tri tabora zemalja: Jedan koji želi formalnu i pravnu zabranu autonomnog naoruzaznju, drugi koji se zalaže za politički, neobavezujući sporazum, dok treći ne želi nikakve promene.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 1997. godine, Džodi Vilijams, smatra da Kampanja za zaustavljanje robota ubica, koja je domaćin skupa, želi "razumnu ljudsku kontrolu" po pitanju korišćenja autonomnih sistema naoružanja.

- Postoji mnogo kretanja među vladama, do sada je 26 zatražilo potpunu zabranu - rekla je Vilijamsova.

#Robot

#Ubica

#Ženeva

'