separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

auto-tech

Vaša tastatura prljavija je od WC šolje – evo koliko puta nedeljno treba da je čistite


Australijski naučnici otkrili su da daska wc šolje ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, dok tastatura koju deli više ljudi ima 400 puta više bakterija.


U jednoj čikaškoj bolnici otkrivena je visokootporna bakterija MRSA na tastaturi, koja može da preživi 24 sata. U bolnici u Holandiji proučavali su stotinu tastatura koje se koriste i na njih 95 su pronašli streptokoke, strafilokoke i druge patogene. Ispalo je da su tastature najprljavija podloga na celom odeljenju intenzivne nege.

S obzirom na to koliko često koristimo računar i nije čudo što se prljavština taloži između dugmića. Nije retkost ni da se iznad tastature istovremeno jede i piše, kašlje i kija.

Autor: Pixabay.com

Postavlja se pitanje koliko često treba čistiti tastaturu, na koje većina mikrobiologa odgovara da je to neophodno raditi najmanje jednom nedeljno, piše jutarnji.hr. Američki lekari i medicinske sestre poručuju da se tastature dezinfikuju što češće, a pranje ruku pre i posle svakog korišćenja tastature je obavezno, naročito u sezoni kada vladaju grip i prehlade.

Ako samo vi koristite tastaturu, onda je većina bakterija vaše pa je dovoljno da je poprskate nekim dezinfekcionim sredstvom i prebrišete. Na kraju dana obavezno obrišite i vaš telefon jer se i na njemu mogu naći brojni patogeni.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti