AKTUELNO

Posle turbulentnog odnosa na relaciji Kina - SAD, američka preduzeća čije je poslovanje sa kompanijom Huawei bilo obustavljeno, ponovo će dobiti odobrenje da sarađuju sa najvećim svetskim proizvođačem telefona.

Za dve nedelje, najviše četiri, američka preduzeća dobiće "zeleno svetlo" da ponovo rade sa kompanijom Huawei, objavio je nemenovani američki zvaničnik blizak administraciji američkog predsednika Donalda Trampa.

Ovo je bilo očekivano nakon što je Tramp, posle nedavnog razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, tokom samita G20, najavio "skidanje sankcija".

- Američke kompanije nastaviće da prodaju kompaniji Huawei. Naše kompanije su bile vrlo uznemirene, ali ćemo im dozvoliti prodaju. Stoga, ako nije u pitanju problem nacionalne bezbednosti, dozvoljavamo im da nastave prodaju - rekao je Tramp.

Najnovija informacija naslanja se na Trampovu izjavu i najavu.

Huawei i Trampova administracija bili su u klinču nakon optužbi iz SAD da kineska kompanija koristi sve načine da "špijunira" i ugrožava američku bezbednost, stavivši je na "crnu listu", čime je, praktično, toj kompaniji zabranjuje poslovanje sa američkim kompanijama i onemogućava izvoz američkih proizvoda u Huawei.

Obe strane, dakle i američke kompanije i Huawei bile su na gubitku.

Od 70 milijardi dolara koliko je Huawei potrošio na kupovinu raznih komponenata u 2018. godine, oko 11 milijardi dolara plaćeno je američkim firmama, uključujući "Qualcomm", "Intel" i "Micron Technology".

Posle uvođenja novih mera, američkim kompanijama je bilo dozvoljeno da sarađuju sa Huawei na osnovu već sklopljenih, ranijih ugovora, ali nisu smele da sklapaju nove poslove.

#Huawei

#SAD

'