AKTUELNO

Svaki vlasnik psa razume koliko može biti izazovno suočiti se sa neposlušnim ponašanjem svog četvoronožnog prijatelja. Skakanje, lajanje, kopanje - sve su to aktivnosti koje mogu iscrpeti vlasnika. Jeste li se ikada zapitali kako podstaći svog psa da usvoji dobre manire?

Kerolajn koja je osnovala školu za obuku pasa Good Dog Training, ističe da se često potcenjuje važnost nagrađivanja pasa za mirno ponašanje.

Prema njenom mišljenju, psi često privlače pažnju kada se ponašaju neposlušno, što ih motiviše da nastave s takvim ponašanjem.

Ne ignorisati psa kada je miran

"Ako lajanje donosi više pažnje nego mirno ponašanje, šta mislite da će pas raditi kada želi privući vašu pažnju?", pita se Kerolajn.

Da biste podstakli željeno ponašanje, važno je da ne ignorišemo psa kada se ponaša mirno. Nagrada za mirno sedenje ili ležanje jednako je važna kao i nagrada za dobro ponašanje tokom šetnje.

"Nema potrebe buditi psa ako spava, ali ako je budan, tiho ga pohvalite, nežno ga pomazite ili mu dajte poslasticu. Nagrada bi trebalo da podstiče mirnoću, a ne uzbuđenje, savetuje Kerolajn."

Mirno ponašanje se nagrađuje

Sledeći put kada primetite da se vaš pas opušta, umesto da samo prođete pored njega, zašto mu ne biste dali malu nagradu ili mu uputili tihe reči hvale?

Primenjujući ovakav pristup, uskoro biste mogli primetiti značajna poboljšanja u ponašanju svog psa. Na kraju, vaš pas će shvatiti da mirno ponašanje donosi pozitivne posledice, što će ga motivisati da bude mirniji i poslušniji.

#Pas

#savet trenera