AKTUELNO

Psi i mačke su prilično različiti i to je apsolutno svakome jasno. Psi obožavaju da se maze, a to retko koja mačka voli i psi su popustljiviji, dok mačke zaista imaju jak karakter i ne zanima ih da odustanu od onoga što su naumile, čak ni zbog vlasnika.

Razlikuju se i u održavanju. Dok je pse neophodno redovno izvoditi u šetnju, mačkama je dovoljno da im kupite pesak koji ćete redovno čistiti.

A šta kada je u pitanju četkanje i kupanje?

Retke su situacije u kojima će mačkama, prilikom čišćenja krzna, biti potrebna pomoć. Ipak, kada menjaju dlaku, ili imaju dugu dlaku, biće potrebno da povremeno posegnete za četkom ili češljem.

Kućne mačke, prema pravilu, same čiste svoje krzno, a dlake koje progutaju će izbaciti na prirodan način.

Međutim, ukoliko se vaša mačka okupa u blatu, ili se jednostavno isprlja tako da to ne može da reši jezikom, uzmite vlažnu krpu i pokušajte da očistite grubu nečistoću.

Ukoliko na taj način ne budete uspeli da postignete željeni rezultat, onda je okupajte. U slučaju da se dogodi da krzno vašeg ljubimca napadnu krpelji, obavezno se konsultujte sa veterinarom.

Preporučiće vam brojne preparate kojima možete da tretirate problem i na taj način izbegnete kupanje mačke.

Dakle, da zaključimo - mačke su izuzetno uredne životinje, koje su prirodno opremljene priborom za negu krzna i same se redovno kupaju, tako da ih kupajte samo onda kada je to zaista neophodno.