AKTUELNO

Znamo da je pas čovekov najbolji prijatelj, te da se stalno polemiše oko toga koliko on razume i šta sve zna. Neke rase bije glas da su inteligentnije u odnosu na druge, a sada za sve ovo postoje naučne činjenice.

Naime, naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju su pred 13 rasa pasa kojih je ukupno bilo 1.000 postavili sedam kognitivnih i tri bihejvioralna zadatka.

Testovi su procenili sposobnost čitanja ljudskih gestova i mogu li životinje zaobići prozirnu ogradu u obliku slova V kako bi došle do hrane koju su mogle da vide. Istraživači su takođe ispitali koliko je pas nezavisan i koliko brzo dolazi do čoveka po pomoć.

Tako je u ovom istraživanju belgijski ovčar malinoa, koji se često koristi kao policijski pas ili pas čuvar, zauzeo je prvo mesto s 35 od 39 bodova. Na drugom mestu je border koli s 26 bodova, a na trećem hovavart s 25 bodova.

Foto: Pixabay.com

- Belgijski ovčar malinoa istakao se u mnogim kognitivnim zadacima i imao je vrlo dobre rezultate u većini testova - rekla je dr Katrina Tira sa Univerziteta u Helsinkiju za The Sunday Telegraph.

Nena koleginica i koautorka studije dr Sara Juntila objasnila je:

- Većina rasa ima svoje snage i slabosti. Na primer, labrador je vrlo dobar u čitanju ljudskih gestova, ali nije toliko dobar u prostornom rešavanju problema. Neke pasmine, poput šetlandskog ovčara, postigle su prilično jednake rezultate u gotovo svim testovima.

Psi su podvrgnuti smartDOG testovima između marta 2016. i februara 2022. godine.

#Pas