AKTUELNO

Veoma je važno navići psa na doterivanje od ranog detinjstva, kako se češljanje ne bi pretvorilo u najneprijatniju zabavu vlasnika i psa.

U prirodnim uslovima, dlaka psa se obnavlja dva puta godišnje, jer linija dlake pomaže ljubimcu da se prilagodi vremenskim uslovima i da se oseća prijatno kada se temperature promene. U životnim uslovima u prostorijama sa centralnim grejanjem, linjanje se dešava tokom cele godine. Nemoguće je izbeći negu dlaku. Neophodno je ne samo održavati red, već i zdravlje kućnog ljubimca.

Učenje vašeg psa negovanju je neophodno od ranog detinjstva. Obavezno izaberite kvalitetnu opremu, koja neće čupati dlaku ili povrediti kožu psa. Tokom postupka, uverite se da kućni ljubimac nije povređen ili neprijatan od vaših postupaka. Ako pas povezuje prvo četkanje sa nečim neprijatnim, malo je verovatno da će želeti da ga ponovi.

Na ovaj način ćete doći do optimalnog vremena koje je dovoljno da se pas potpuno očešlja. Ako pas izbije i želi da ode, ne dozvolite mu da to uradi sam. Uverite psa i pustite ga na vašu komandu. Mora da shvati da si je ti pustio, a ne da je ona pobegla od tebe. Postepena obuka, koja će se sastojati ne samo od češljanja, već i od pohvala i poslastica, obaviće svoj posao: pas će početi da percipira doterivanje kao prijatan postupak.

Foto: Pixabay.com

Ne dozvolite da vas pas ujede za ruke, pokušajte da ga zaokupite njegovom omiljenom igračkom ili poslasticom. Dok je zauzeta, možete bezbedno da se brinete o njenoj kosi. Obavezno pohvalite i ohrabrite svog psa tokom postupka ako vam dozvoli da ga češljate. Prvi put će vam možda trebati pomoć nekog od članova porodice. Oni mogu odvratiti pažnju psa, razveseliti je, tretirati je sa poslasticama.

Vremenom će se kućni ljubimac naviknuti na postupak, a ako mu učinite prijatnim, onda će vam rado izložiti stomak da ga vi očešljate.