AKTUELNO

Pas koji se prodao kao najskuplji na svetu je štene zlatnog tibetanskog mastifa, a za njega je jedan Kinez pre nekoliko godina izdvojio čak dva miliona dolara.

Štene je tokom te prodaje imalo 90 kilograma i bilo je visoko 80 centimetara.

Izraz mastif Evropljani su koristili za sve velike rase pasa, pa je to dato i ovom štenetu, koje je zapravo tibetanski planinski pas ili himalajski planinski pas. Potiče iz nomadskih kultura Tibeta, Kine, Indije, Mongolije i Nepala.

Legenda kaže da je tibetski mastif „božji pas“

Kako i naziv kaže, rasa potiče iz Tibeta gde se (uključujući područje Himalaja) koristio kao pas čuvar stoke, ali i kuća svojih gospodara. Sve do sredine 20. veka rasa koja je poznata i pod nazivom „Do Khyi“ u Evropi je bila skoro nepoznata, a upravo su evropski uzgajivači najzaslužniji što nije izumrla.

Postoji nekoliko legendi o njegovom poreklu. Jedna od njih kaže da su u centralnu Aziju stigli prateći Atilu Hunskog. Postoji i ona koja kaže da je tibetski mastif „božji pas“ jer predstavlja transformaciju tibetanskog sveštenika u psa.

Nakon spektakularne prodaje od dva miliona dolara, uzgajivačnice su se bacile na uzgoj ovih pasa, ali ispostavilo se da su veoma skupi za održavanje. Tibetanski mastif nije pas za svakoga jer njegova socijalizacija i pripitomljavanje zahteva mnogo vremena.

#tibetanski mastif