AKTUELNO

Svi smo imali štene koje nas je u jednom momentu ugrizlo za ruku. To ponašanje izgleda slatko, ali i dalje se postavlja pitanje da li bi to trebalo da dozvoljavate kućnom ljubimcu da radi.

Pre svega, važno je da znate da će štene početi da gubi mlečne zube sa 3 ili 4 meseca sve dok ne bude staro oko 7 meseci. Bol prilikom ispadanja zuba će terati štene da gricka sve što mu padne pod ruku kako bi mu bilo lakše: na primer, to mogu biti nogare od stolova i stolica, mekani plastični predmeti, jastuci i ćebad, ili vaše ruke.

Ovjo ni na koji način nije agresivno ponašanje psa, već samo način da ublaži bol koji oseća zbog ispadanja i izbijanja zubića.

Foto: Unsplash.com

Druga važna stvar koju treba da uzmete u obzir je činjenica da će štene želeti da istražuje okolinu, a oni to rade svojim zubima i ustima. Ovo je normalna pojava, tako da štene možda želi da stupi u interakciju sa vama tako što će vam grickati šake.

Svakako, ovo ponašanje prolazi tokom odrastanja, te ne postoji razlog da se brinete. Svom psu možete da pomognete da se izbori sa bolom od nicanja zuba tako što ćete mu ponuditi nešto za žvakanje što je prilagođeno njegovom uzrastu i velićini: sušene poslastice ili keksići koje možete da nabavite u prodavnicama za kućne ljubimce. Takođe možete da skrenete pažnu vašeg šteneta na igračku ili plišanu životinju kako vas ne bi grickalo za ruke.

Autor: Z.L.