AKTUELNO

Jedan ribar iz Australije upecao je ajkulu vrlo čudnog i specifičnog izgleda, a nije isključeno da je otkrio novu vrstu.

Pecaroš Trapman Bermagui upecao je neobično dubokomorsko čudovište u blizini obale Novog Južnog Velsa u Australiji. 

On je neočekivan ulov fotografisao i podelio sa svojim pratiocima na mrežama, a na fotografiji se može videti ajkula sa ispupčenim očima i ustima koje izgledaju kao da se smeše dok iz njih vire sitni zubi.

Iako se na fotografiji primećuju mnogobrojni detalji poput grube kože mrtve ajkule, velika šiljata njuška, ispupčene oči i mnoštvo zuba nalik na sitne iglice, ni stručnjaci a ni laici se ne mogu složiti kojoj vrsti tačno pripada. Mnogi su na objavi prokomentarisali da pripada - brazilskoj ili goblin ajkuli. Međutim, Bermagui se nije složio sa njihovim pretpostavkama i otkrio da je to prema njegovom mišljenju vrsta morskog psa gutljara - Centrophorus moluccensis.

Da je reč o retkoj vrsti govori i podatak da se ni naučnici ne mogu složiti koja tačno je u pitanju. Direktor laboratorije za ajkule na Državnom univerzitetu Kalifornije Kristofer Lu je izjavio da njega ova riba podseća na ajkulu koja živi u dubokim vodama oko Australije -Dalatias licha-u. Mada on dodaje da je teško odrediti kojoj vrsti pripada jer joj se ne vidi celo telo, kao i da postoji mogućnost kako je u pitanju neka do sada neotkrivena vrsta: "Stalno otkrivamo nove vrste ajkula iz dubokih voda i mnoge izgledaju slične jedna drugoj."

Dok je morski biolog sa Državnog univerziteta na Floridi Din Grab ponudio drugačije viđenje, on sumnja da riba podseća na vrstu iz porodice grenlandskih ajkula - Centroscimnus ovstonii. Međutim, drugi stručnjaci poput Brit Finuči sa Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere na Novom Zelandu veruju da je Trapman možda i bio u pravu. 

#Ajkula

#ribar