AKTUELNO

Pomozite svom kućnom ljubimcu na vreme.

Rano prepoznavanje simptoma srčanog crva je od velikog značaja kako biste spasili život svom ljubimcu.

Ista situacija je i sa plućnim crvom koja koji može da dosegne dužinu i do 20 centimetara. Ovaj crv nije opasan za ljude i ne postoji mogućnost da se prenese sa psa na vlasnika, ali je i te kako opasan za kućne ljubimce.

Ovi crvi se prenose sa baštenskih i slatkovodnih puževa, kao i puževa golaća putem sluzi, direktnim kontkatkom sa pužem ukoliko ga pas pojede, pa čak i preko hrane koja je zaražena.

Simptomi plućnog crva

Prvi simptom prisustva plućnog crva je kašalj. Ovo često može da zavara vlasnike i veterinare da se radi o jednostavnoj infekciji disajnih organa. Otežano disanje, zamaranje prilikom šetnji ili većih fizičkih napora su takođe znaci da se radi o nekom ozbiljnom poremećaju.

Promene u radu kardiovaskularnog sistema takođe upućuju na prisustvo ovog parazita. Plućni crv izaziva i otežano zgrušavanje krvi. Primetni su hematomi, usporeno zgrušavanje krvi, pa čak i krvarenja na koži i u očima.

Prevetniva

Imajući u vidu da su prenosioci plućnog crva baštenski puž i puž golać, potrebno je obratiti više pažnje prilikom šetnje pasa na okolinu i eventualnu prisutnost puževa. Mladi, radoznali psi su naročito ugroženi jer nesmotreno mogu da pojedu puža, pa čak i da poližu sluz koju oni ostavlju prilikom kretanja.

Autor: