AKTUELNO

Brojne kulture su slavile ovu mističnu životinju.

Mačka zauzima važno mesto u brojnim kulturama širom sveta.

U mnogim starim legendama, ovim lepoticama se daju različite mistične osobine, pa i isceliteljske sposobnosti. Mnogi ljudi i danas veruju da mačka može da prepozna da vlasnika boli određeni deo tela, što ona pokazuje tako što legne na bolno mesto.

Jedna od najpoznatijih, svetski raširenih legendi, jeste ta da mačka ima 9 života. Verovatno ste se nekada zapitali odakle ta priča potiče, da li je u pitanju samo legenda ili metafora za neki segment ponašanja mačke.

Prošlo je više od 9.000 godina otkako su ljdi uspeli da pripitome mačke. Za sve to vreme, skovane su brojne legende o besmrtnosti mačke, pa i o pomenutih 9 života, što je priča koja potiče iz stare Grčke.

U drevnoj grčkoj tradiciji, broj 9 je imao moćnu simboliku i predstavljao nešto uzvišeno. Sam broj je korišćen u mnogim obredima, a mačke koje su povezane sa ovimbrojem, izazivale su u nekim ljudima poštovanje, a u nekima strah.

Legenda o više mačijih života nije specifikum za staru Grčku. U Španiji se, na primer, veruje da mačka ima 7 života, dok je u turskim i arapskim zemljama taj broj 6. Sada, kada uzmete u obzir činjenicu da se mačka uvek dočeka na noge prilikom pada, da je veoma brza i okretna, da joj velike visine ne mogu ništa, verovatno povezujete tu mačiju gracioznost i snalažljivost sa, gotovo pa besmrtnošću.

Međutim, u pitanju je samo mit. Okretnost, gipkost i snalažljivost mačke su svakako činjenice, ali one ne znače da ovim krznenim lepoticama nisu potrebne vaša pažnja i nega.

Autor: