AKTUELNO

Prvi simptom suve kože kod pasa je prekomerno i često češanje.

Uroci su brojni – od alergija, pa sve do sistemskih poremećaja organizma.

U svakom slučaju, ako primetite takve simptome, bitno je da posetite veterinara jer ovaj problem može u velikoj meri da naruši kvalitet života vašeg ljubimca.

Mnogo je uzroka suve kože kod pasa, uključujući alergiju i parazite, a vitalno je da otkrijete uzrok kako bi se omogućilo efikasno lečenje.

Uzroci suve kože kod pasa

Alergija

Alergije na hranu, sezonske alergije, alergije na polen, prašinu, perje, travu i pljuvačku buve mogu da izazovu niz simptoma kod pasa koji često uključuju suvu kožu. Ako se ne leče, ove alergije mogu da dovedu do stanja kože zvanog atopijski dermatitis, koji uzrokuje suvoću kože, kao i svrab, crvenilo i upale, a može doći i do sekundarnih infekcija kože.

Paraziti

Paraziti su još jedan potencijalni uzrok suve i perutave kože kod pasa. Dijagnostikovanje parazita koji uzrokuju suvu kožu kod pasa zahteva posetu veterinaru.

Veterinar može da vas uputi kod specijaliste za veterinarsku dermatologiju ako smatra da vaš ljubimac zahteva pregled specijaliste.

Infekcije

Bakterijske i gljivične infekcije mogu izazvati razne simptome povezane sa kožom kod pasa. Veterinari obično dijagnostikuju pseće infekcije kože uzimajući uzorke na koži za citologiju.

Ove infekcije su ponekad sporedne pored većih problema, zbog čega suvu kožu kod psa uvek treba shvatiti ozbiljno. Neke infekcije, poput gljivične infekcije lišajeva, takođe se mogu preneti na ljude.

Foto: Foto/Pixabay.com

Sistemski poremećaji

Suva koža kod pasa je ponekad znak mnogo većeg problema, nego što se čini u samom početku.

Dve glavne metaboličke bolesti pasa povezane sa suvom kožom su Kušingova bolest i hipotiroidizam. U oba slučaja, suvu kožu kod pasa često prate suva i lomljiva dlaka, opadanje i gubitak dlake i kožne infekcije, između ostalih simptoma. Autoimune bolesti i rak takođe mogu izazvati suvu kožu kod pasa.

Treba znati da su neke rase sklonije kožnim oboljenjima od drugih, posebno kada je suva i perutava koža kod pasa u pitanju. Psi bez dlake, kao što su meksički bezdlaki pas i kineski grebenasti pas, skloni su raznim kožnim oboljenjima. Obratite se za pomoć veterinaru koji će suziti moguće uzroke suve kože kod psa.

Ostali uzroci suve kože kod pasa

Ponekad je suva koža kod pasa uzrokovana uslovima okoline poput hladnog vremena i suvog vazduha ili prekomernim kupanjem psa, šamponima za pse i lošom ishranom.

Ako sumnjate da je nešto od navedenog rezuliralo suvom kožom kod vašeg psa, ipak je dobra ideja da se obratite veterinaru kako biste isključili mogućnost ozbiljnije bolesti kod psa.

Simptomi suve kože

Iako se uzroci i posledice suve kože mogu razlikovati od psa do psa, postoji nekoliko uobičajenih simptoma koji su povezani sa tim stanjem. Suva koža kod pasa se ne pojavljuje na isti način kod svakog psa.

Simptomi povezani sa suvom kožom kod pasa uključuju:

- 1. Povećani i prekomerni svrab

- 2. Češanje ili čak grizenje kože

- 3. Kraste, rane i čireve nastale ogrebotinama ili parazitima/infekcijama

- 4. Gubitak dlake

- 5. Bela ljuskava koža koja liči na perut

- 6, Depresija i nedostatak kondicije

- 7. Upala i crvena koža8. Neprijatan miris kože

Neki psi imaju samo jedan od ovih simptoma, dok se kod drugih pasa javlja nekoliko simptoma. Ako pazite na simptome vašeg psa, vaš veterinar može da pomogne u dijagnozi uzroka suve kože kod psa.

Sve dok vaš pas nema drugih znakova bolesti ili nelagodnosti, postoje neki lekovi koje možete upotrebiti kod kuće da biste ublažili suvu kožu kod psa. Evo nekoliko kućnih lekova za suvu kožu kod pasa koje možete isprobati:

Dodajte riblje ulje u ishranu. Da biste svom psu pomogli kod suve kože, možete ga hraniti svežom ribom poput lososa, skuše ili sardine (umereno) ili dodavati tečno riblje ulje. Omega – 3 masne kiseline poboljšaće kvalitet kože i pomoći će u čišćenju suve kože kod psa.

Isprobajte kokosovo ulje. Kokosovo ulje ima nekoliko prednosti. Sadrži visok nivo antioksidansa i vitamina, pa osim što je efikasan za hidrataciju suvih delova kože, može se koristiti i kao dodatak u ishrani vašeg psa. Kokosovo ulje možete utrljati na dlaku i kožu vašeg psa.

Koristite vitamin E. Vitamin E deluje kao antioksidans. Možete kupiti kapsule, iscediti ih i naneti na suvu kožu kod psa. Kada ga utrljate, vitamin će se prilično brzo apsorbovati, ali ne brinite ako ga pas lizne – dobar je za njegovo srce i jetru. Obavezno se obratite veterinaru pre nego što upotrebite ljudske proizvode na svom psu.

Koristite i druga ulja. Neki veterinari prvo preporučuju maslinovo ulje. Ima mnogo blagodati kao i kokosovo ulje, pa je istovremeno hidratantna krema i izvor vitamina za psa. Preporuke za doziranje su jedna kašičica za malog psa i jedne kašike za većeg psa. Neki veterinari takođe preporučuju laneno ulje, ali treba ga davati u manjoj dozi – oko ½ kašičice za malog psa.

Koristite domaću hidratantnu kremu. Problem tretiranja suve kože kremom je taj što je psi često ližu. Čisto kokosovo ulje je najbolja opcija, jer će i dalje poboljšati kvalitet dlake vašeg psa čak i ako ga liže. Ako želite da probate nešto drugo, ovsena kaša je alternativna hidratantna krema koja neće uticati na gastrointestinalni sistem vašeg psa, a biće odlična za negu dlake psa. Evo kako se koristi pasta od ovsene kaše:

pomešajte pola ovsene kaše i pola vode,mešajte smesu dok ne postane gusta,

nanesite smesu na problematična mesta na koži psa i sačekajte oko 15 minuta,

uklonite smesu čistom vodom iz slavine.

Važno je naglasiti da se ovaj vid lečenja primenjuje isključivo uz prethodnu konsultaciju sa veterinarom.

#Pas

#kućni ljubimac

#češanje