AKTUELNO

Često imamo određene predrasude ili verovanja kada je reč o ljubimcima, koje nastaju usled nedovoljnog informisanja

U najvećem broju slučajeva, ova uverenja ne mogu da naškode nikome i ne smetaju, ali ponekad umeju da naprave problem. Ishrana je čest predmet polemike među vlasnicima ljubimaca, pa stoga danas otkrivamo: Da li zečevi vole šargarepe?

Zečevi vole šargarepu?

Ne postoji crtani film, serija ili dečja slikovnica koja prikazuje malog slatkog zeku koj uživa u svojoj omiljenoj namirnici - šargarepi. Ta slika se toliko urezala u naše misli da je vremenom ovo provrće postalo sinonim za ishranu zečeva. Međutim, da li ta čitava priča ima racionalnu osnovu, odnosno - da li je šargarepa zaista dobra za zečeve i da li je oni vole?

Foto: Pixabay.com/Bru-nO

Istina je da je šargarepa zečevima isto što i recimo banana. Šta to znači? Svaki stručnjak za ishranu životinja reći će vam da šargarepa ne može biti osnova zečje ishrane. Naime, ukoliko bi zeca hranili samo šergarepama, to bi za njega bilo fatalno. To bi bilo isto kao kada bi čovek jeo samo slatkiše.

Zečevi najviše vole da jedu zeleno povrće sa listovima, pa čak i ako im ponudite šargarepu sa zelenilom gore, oni će totalno ignorisati narandžasti deo povrća i pojesti zeleni deo. Ukoliko se ipak desi da vaš zec voli šargarepu, treba mu je davati u ograničenim količinama.

Kako je nastao mit o šargarepi i zecu?

Slično kao i sa pričom o mišu i siru, i za ovo je kriva televizija. Zec Duško Dugouško je od početka zamišljeni ilustrovan kako uvek gricka neku šargarepu, i od tada je nastalo uverenje da zečevi vole ovo povrće.
Ova ideja je nastala zbog glumca Klarka Gejbla koji je davao glas ovom crtanom liku. On je u jednom svom ranijem filmu pričao dok jede šargarepu, producenti su to čuli i svidelo im se. I tako je počela priča.

Autor: Z.L.

#zečevi