AKTUELNO

Mnogo puta psi podignu šapu i traže fizički kontakt tom jednostavnom gestom, ali iza tog poteza zapravo stoji mnogo značenja. Stavljanjem šape na vas mogu da vam pokažu naklonost ili traže sigurnost kad se osećaju loše.

Evo koje sve signale šalju psi kad na vas polože šapu.

1. Radost i ljubav

Jedan od načina da vam psi izraze naklonost je stavljanje šape na nogu ili bilo koji drugi deo tela. Oni to rade jer žele da se maze. Osim stavljanjem šape ili mahanjem repom, psi radost mogu da iskažu i opuštenim polaganjem ušiju, ležanjem na stomaku i tako dalje.

2. Pokoravanje

Kad pokoran pas želi dominantnom psu da dâ do znanja da prihvata njegovu ulogu u međusobnom odnosu, ponekad će leći na leđa i podići prednju šapu. Isti položaj važi i u odnosu s čovekom.

3. Poziv na igru

Psi imaju različite načine pozivanja na igru, a jedan od njih je stavljanje šape na ljude i druge životinje.

Psi tokom igre mogu da grickaju, laju, čak i reže, a važno je da ljudi ta ponašanja ne protumače kao agresiju. Kad igra postane pregruba, to je jasno prema promeni držanja tela. Psi tada obično postaju krući i brže se kreću, manje skaču i ne trče u krug.

4. Strah i nesigurnost

Fizički kontakt je način da pas održava zdrav odnos i komunicira o svim problemima. Psi polaganjem šape na nas mogu iskazati nesigurnost i strah. Važno je posmatrati govor njihova tela kako biste utvrdili šta je povod. Još neki uobičajeni znakovi nesigurnosti su spuštanje ušiju i zevanje.

5. Nedostatak pažnje

Naši krzneni prijatelji uživaju u našem društvu, a kad smo zauzeti i ne posvećujemo im dovoljno pažnje, oni će pronaći način da nam daju do znanja da nisu previše srećni. Mogu da laju, traže igračke, penju se na nameštaj ili na stavljaju šapu na čoveka.

Ako uočite da pas postaje prezahtevan ili da njegovo ponašanje eskalira na nezdrav nivo, to može da ukaže na to da mu je dosadno i da ima puno nagomilane energije kao i da mu nedostaje mentalna stimulacija kojom bi sebi okupirao pažnju.

6. Glad

Još jedna uobičajena stvar koju psi pokušavaju da prenesu ovom gestom je vrlo važna: gladni su. Pas zna kad mu je vreme za jelo, pa može da traži hranu na različite načine. Ponekad će na vas staviti šapu, a sve zavisi od toga na šta inače reagujete.

Autor:

#životinje